Deze vraag stelde een klant me onlangs. 

Belangrijk hier is om te begrijpen dat de vraagsteller leeft vanuit zelfafwijzing en zich focust op de buitenwereld. Iemand heeft roddels over hem verspreid en daar blijft hij in hangen .

Het eerste wat je dient te doen, als jij je in een situatie van onmacht bevind, is om jezelf terug tot centrum te maken. Je haalt letterlijk je energie terug van bij de ander en je gaat voelen in jezelf. Stel jezelf dan de vraag: ” voel ik me goed als mijn energie bij die ander is?” Je energie is bij die ander als je aan die persoon denkt. Als het antwoord nee is, laat die ander dan gewoon los. Zeg jezelf dat die ander onbelangrijk is voor jou en kom terug tot jezelf. Adem diep in en uit en voel jezelf stevig in je lichaam.

Ja maar, kan die ander dan ongestraft roddelen over je?

Een ja maar, is een typische valkuil gedachte die jezelf weer uit je centrum gooit. Blijf standhouden en jezelf zijn door te begrijpen dat je maar 2 keuzes hebt, of jezelf of de ander. Blijven voeling houden met jezelf of van alles nodig hebben en willen van de ander.

Als iemand kan roddelen over je of je pijn doen, toont dat enkel dat jij in het verleden een pijnlijke relatie aangegaan bent. Je nam een besluit, je te verbinden met iemand vanuit negatief eigenbelang. Je kan die ander niks verwijten want die ander is gewoon een instrument, op je pad gezet, zodat jij kan ervaren wat hoe jij met jezelf omgaat. Dit is het pad van
bewustwording waardoor je kan breken uit je automatische overlevingspatronen.

Wat is negatief eigenbelang?

Dat is iets doen of aangaan vanuit een nood en je probeert dit aan te vullen met iets uit de buitenwereld. Je kan het ook voorwaardelijke liefde noemen, je doet iets in ruil voor. Vb je bent bang om op eigen benen te staan dus ga je een relatie aan zodat die ander je kan dragen. Je bent bang om alleen te zijn, of bent bang voor afwijzing, ….In deze gevallen is je liefde bevlekt met angst en gebrek waardoor ze onzuiver is en zeker voor problemen zal zorgen.

Er is altijd balans en evenwicht. De kosmos hoeft helemaal niks recht te zetten want er is de natuurlijke wet van aantrekking. Wat je uitstuurt krijg je altijd terug. Als iets voorvalt in je leven is dat het gevolg van een door jou gemaakte keus. De kosmos komt daar niet in tussen, omdat jij de vrije wil hebt. Maar wat je terugkrijgt is dat wat je nodig hebt om terug
te groeien naar balans en liefde te zijn. Dit verhaal hier illustreert dit bijzonder verhelderend.
= De vrije wil om jezelf pijn te doen en het jezelf moeilijk te maken of om jezelf graag te zien en te genieten van het leven.
Als jij jezelf inlaat met mensen die liefdeloos met je omgaan en je blijft bij die persoon dan is het toch logisch dat je in de problemen komt? Ligt de verantwoordelijkheid dan bij die ander? Nee hoor, wel bij jezelf omdat jij zolang in een liefdeloze relatie bent blijven hangen.

Wat je jezelf aandoet keert als een boemerang naar jezelf terug.

Alles is aantrekking en uitwisseling.

Als jij leeft vanuit de underdog positie zal jij iemand aantrekken die ook leeft vanuit een underdog positie maar die dit uitwerkt op de tegenoverstelde manier. Je zal nooit 2 bullebakken samen vinden want dan kan de disbalans niet in balans gebracht
worden. Maar een harde tante en een pantoffelheld, kunnen iets uitwisselen en zelfafwijzing terug in balans brengen. Ben je oneerlijk met jezelf, zal je oneerlijk met de ander handelen en zal iemand anders oneerlijk met jou zijn totdat jij je bewust wordt van het feit dat je oneerlijk bent met jezelf. Op dat moment doorbreek je de cirkel en ga je naar de volgende fase van zelfkennis.

Veel plezier met dit nieuwe stukje naar mogelijke zelfkennis en inzicht.

Van harte en je mag zeker dit artikel delen.

Isabelle Lambrecht

healer & coach