Vaak denken mensen dat Alzheimer en dementie hetzelfde zijn maar dit klopt niet. Alzheimer is de meest voorkomende vorm in de 50 gekende vormen van dementie. Met Alzheimer heb je problemen met je geheugen en moeite met de dagelijkse routines en vaardigheden.

Wat is dementie?

Bij dementie zijn de hersenen niet meer in staat om informatie te verwerken. Haarvaten slibben dicht,er ontstaan problemen met en verandering van de zenuwcellen en een afsterven de zenuwcellen. Hierdoor loopt de communicatie tussen de verschillende cellen spaak en ontstaat er ook een verlies van aangeleerde vaardigheden. Het eerst signaal is een geheugenprobleem, problemen met denken en taal. Maar gaandeweg treden ook veranderingen op in die persoon zijn/haar karakter & gedrag door wisselende stemmingen. Om naar het eindstation te verglijden, waar er zogenaamd, een totaal verlies van de regie over het eigen leven, optreedt. Woede aanvallen en psychoses zijn vast onderdeel van het proces.

Dementie is niet alleen een probleem van ouderen, ook 40 + worden erdoor getroffen. Meer bepaald de hooggevoelige vrouwen, 71% van de dementerende zijn vrouwen. Bij ontluikende dementie tussen 40 & 65 jaar is er sprake van veranderingen in gedrag, problemen op het werk, alles wordt je teveel, problemen met taal om uiteindelijk te verglijden in een geheugen verlies.

De 4 stadia van dementie

– een sluipend proces van vergeten van namen en woorden, het dingen plannen gaat moeilijk, verminderde interesses en initiatief name. Dit is een proces van 2-3 jaar

– het organiseren en plannen lukt niet meer, geheugen gaat verder bergaf, gedrag veranderd en het beoordelingsvermogen neemt ook af . Dit is een proces van 2 jaar

– er is hulp nodig bij de dagelijkse routine (eten, wassen, zich kleden), geldbeheer lukt niet meer, niet meer mee met de actualiteit, problemen in slaapritme, incontinentie en verwaarlozing van zichzelf. Dit proces duur een 4tal jaar.

– spreken en lopen lukt niet echt meer, de motoriek valt ook uit. Dit is een proces van 6- jaar.

De verborgen zegen van dementie?

Voor de gezinsleden van een dementerende, is de dementie een zware last. Doch voor de dementerende zelf is er een andere dimensie (invalshoek), het is een belevingsaspect van een de ziel. Elke ziekte is een uiting van de ziel waarmee de ziel de persoonlijkheid een uitweg of boodschap biedt.

In het geval van dementie constateert de omgeving een soort van zich terugtrekken uit de huidige realiteit. Door hun geheugenverlies worden ze als het ware bevrijd van de druk van het alledaagse, maatschappelijke leven. De dementerende krijgt de ruimte om volledig vrij alle pijn en emoties te uiten. Iets wat hij/zij niet kon/durfde toen hij/zijn, nog naar de pijpen van de maatschappij danste. Via het “excuus” dementie, ontneemt de dementerende de maatschappij elke mogelijk invloed. Hij/zijn presenteert zich als stuurloos en onbereikbaar waardoor er vrijheid van zijn ontstaat. Dementie ontstaat wanneer een emotie of trauma heel diep weggedrukt werd. Het is een verwerking van een oud, diepzittend trauma, een reinigingsproces van de ziel waarbij de ziel de regie neemt. Het is een manier waarbij de ruimte voor het zelf gewoon opgeëist wordt, zodat een innerlijk item eindelijk een stem krijgt, zonder weerstand te ontmoeten. De ratio neemt af en enkel het gevoel en de emoties blijven actief. Dementerenden zijn mensen die zeer sterk in hun hoofd leefden en hun gevoel en emoties sterk onderdrukten, om niet te zeggen op slot hielden. Dat kan door angst, onzekerheid, schaamte of schuldgevoelens zijn.

Dankzij de dementie, is de dementerende niet meer in staat om verder misbruik lastens zichzelf te gebruiken. De controle valt weg en daarmee het vermogen om onderdrukte herinneringen verder weg te drukken. De lang onderdrukte emoties, bevrijden zich als in een vulkaan uitbarsting. Huilen, boos worden, ijsberen, gooien met dingen….. er wordt letterlijk lucht gegeven op alle mogelijk manieren.

Wie bekend is met de lagen in een stervensproces begrijpt beter wat dementie is. Het ruimt oude lasten op zodat in vrede kan afgerond worden (sterven). Het is een terugtrekken van het “lager” ego lichaamsbewustzijn. Met lager wordt enkel verwezen naar het materiële/fysieke luik, omdat dit een lagere frequentie heeft. Enkel de 2 bovenste chakra fungeren nog omdat ook 4&5 geblokkeerd werden tijdens het leven. Het 6de chakra, het hogere denken en het 7de het volledig bestaan, zijn nog actief. Vandaar dat dementie een manier is waarop de ziel het trauma oplost in deze incarnatie, via een zichtbaar gemaakt stervensproces. Binnen dat stervensproces kan ook ruimte gemaakt worden voor het verwerven van rechterhersenhelft vermogens dwz alles dat gelinkt is aan speelsheid en creativiteit.

Een focus in het nu

Van dementerend zegt men vaak dat ze weer kinds worden. En één van de mooiste eigenschappen van een kind is dat ze volledig in het nu leven, zonder ook maar iets in vraag te stellen. De wereld draait rond hen en alles is er voor hem. Bij een dementerende zien we dat ook. Hij wordt meer ik gericht en weer het centrum van zijn/haar leven. De klemtoon komt weer op de eigen en innerlijke beleving te liggen. De ratio en het organiseren van zijn zaakjes geraakt op de achtergrond, evenals “normale” communicatie. Er wordt weer ruimte gemaakt voor de essentie van beleving nl het voelen en de symboliek van alles. Hierdoor maken ze de gekste combinaties of associaties. Het tijdsbesef valt ook volledig weg en alles speelt zich in het nu af. De dementerende is wie en wat hij is zoals hij zich voelt, zonder rekening te houden met maatschappelijke gangbare normen en verhoudingen. De klemtoon ligt weer op het wezenlijke ipv als verweest pogen te overleven.

De geest/ informatie, gaat vooraf aan de materie.

De mens bestaat uit geest, ziel en stof. De geest of de gedacht vormt een hologram dat in de fysieke wereld zal opgevuld worden. Ook de hedendaagse Nederlandse theoretisch fysicus Erik Verlinde betoogt dat de bouwstenen van de werkelijkheid bestaan uit informatie ipv uit materie. Aan elke materie vorm of uiting in de materie gaat geest aan vooraf. De Griekse wijsgeer Pythagoras stelde duidelijk dat “een lichaam verziekt, bij gebrek aan contact met de ziel”. Uit bijna dood ervaringen leren we dat bewustzijn ónafhankelijk is van de werking van het brein. Bij een “klinische dood” gaat het bewustzijn over naar een ruimere dimensie.

Wat is belangrijk bij de zorg van een dementerende?

Wanneer jij de zware zorg van de dementerende op je neemt is het belangrijk om je angsten en oordelen, los te laten en om open te staan om op een andere manier te communiceren. Hoe chaotisch ze ook zijn toch zijn hun heldere en minder heldere uitspraken verhelderen. Ze geven je een inkijk in een oud trauma en jouw mededogen en aanwezigheid zijn op dit moment een zegen. Roepen ze, dan willen ze echt indringend, gehoord worden. Gebruik zachte stem, vertel dat je begrijpt dat ze met een verwerkingsproces bezig zijn en ergens erkenning voor ‘eisen’. Hierbij is het timbre van je stem belangrijker dan de woorden. Het non -verbale dringt nog door terwijl het rationeel verbale als water van hen afglijdt. Gebruik afbeeldingen en geluid om te communiceren. Hun ziel wil weer zuiver, vrij en onbevangen, als een kind worden dus stimuleer kleuren, puzzelen, schilderen, bloemenschikken, alles wat hen dichter bij hun gevoel en plezier brengt. Wordt de last je te zwaar roep dan hulp in, er zal waarschijnlijk toch een moment komen waarop je je geliefde zal laten opnemen. Dat is ok en zal ook de bedoeling zijn. Het leven sluit foutloos op elkaar aan. Er is een tijd voor acceptatie, inzicht, transformatie, opnemen en laten gaan. Weet dat alles, altijd gebeurd op het juiste moment en onder de juiste vorm. Ook al begrijp je het als mens niet, als ziel weet je dat alles volgens een perfecte orde geschiedt.

Belangrijke vitamines om het proces te ondersteunen

Vitamine C is van groot belang voor de hersenen en beschermt het hersenweefsel tegen destructie en dementering, iets dat vooral voorkomt wanneer er op oudere leeftijd te weinig ascorbinezuur (fruit en groente) wordt gegeten. Volgens Dr. J. Beunk,  Homeopatisch en Orthomoleculair arts

vitamine B12, dat dagelijks wordt ingenomen, verlaagt volgens de ‘American Journal of Clinical Nutrition’, het risico op beginnende dementie en de ziekte van Alzheimer met 30 procent

Isabelle Lambrecht

healer en coach

Boeken over dementie en bewustzijnsvelden

Hans Siepel : “Stemmen van de ziel, vergeten waarheid van dementie”

Ingrid van Delft: “ Waar is hier de tijd voorbij; demente ouderen aan het woord’

cardioloog Pim van Lommel : “eindeloos bewustzijn”

Rupert Sheldrake : “Honden weten wanneer hun baas thuiskomt

Lynn Mc Taggart: “het veld”