Angst voor verlies

Je herinnert je mss nog wel de kreten van in je kindertijd: “pas op, want.. of pas op voor, …….” Het was oppassen geblazen in het leven of je kon iets verliezen. Je kon de kans op voeding, liefde, aandacht, …..mislopen.  Ai,  het allesverslindende monster opende zijn machtige kaken en slokte je in éénmaal op. Je werd als het ware een verliespost. Je verloor het vertrouwen en geloof in jezelf en in het leven. 

Het gevecht kon beginnen.

Elke situatie werd afgetoest aan het wat je kon verliezen. Zelfexpressie, groei, dingen beleven en ervaren, experimenteren, proeven…….allemaal van je levenstafel geveegd. Verlies, ik ben bang om verlies te lijden. 

Verlies leidt je leven

Als jij je leven laat leiden door verlies, is het toch logisch dat je verlies zal lijden.  Het is net als bij het kopen van een auto, als je een kleine koopt verwacht jij toch ook niet om een grote geleverd te krijgen? Klein denken is kleine dingen krijgen, groot denken is grote dingen krijgen. Verlies-denken is een aangeleerde gewoonte, wel eentje die er verdorie goed ingesleten is. Maar met een wat moeite, veel wilskracht & discipline,  trek jij wel een ander spoor in je denken en in je leven.

Meer overvloed toelaten in je leven 

Klanten vragen me zo vaak: “Isabelle hoe breng ik toch meer overvloed aan in mijn leven”. Als ik dan antwoord door te investeren, kijken ze alsof ze water zien branden. Door te investeren, daar hadden ze nog niet bij stilgestaan. Als ik je bv een goeie tip geef, dan investeer ik in jou. Jij dient dan verder in jezelf te investeren door met de tip aan de slag te gaan. Doe je dat niet dan investeer ik liever in iemand die er wel mee aan de slag gaat. Ken je de parabel van de talenten? 

Een heer vertrok naar het buitenland en riep zijn dienaren. Aan de één gaf hij vijf talenten, aan de ander twee en aan de laatste één, overeenkomstig ieders bekwaamheid. En dit met de opdracht er goed zorg voor te dragen. Nr 1 ging direct aan de slag en verdubbelde zijn 5 talenten, nr 2 idem en de laatste vond er niks beter op dan een put in de grond te graven en zijn talent er te begraven, bang het anders te verliezen. Toen de meester terugkwam hield hij afrekening.  Nr 1 zei: “Vijf talenten, heer, had u me toevertrouwd. Kijk, ik heb er nog vijf talenten bij verdiend.” Zijn heer zei tegen hem: “Uitstekend, in het kleine ben je betrouwbaar geweest, over veel zal ik je aanstellen. Kom delen in de vreugde van je heer.” Idem bij nr 2. Toen was het de beurt aan nr3 die zei: “Heer, ik heb u leren kennen als een streng man; u oogst waar u niet hebt gezaaid en u haalt binnen waar u niet hebt uitgestrooid. Uit angst heb ik uw talent in de grond gestopt. Kijk, hier hebt u uw eigendom terug.” Maar zijn heer antwoordde hem: “je wist dat ik oogst waar ik niet heb gezaaid en binnenhaal waar ik niet heb uitgestrooid. Je had dus mijn geld op de bank moeten zetten. Dan had ik het bij mijn komst met rente teruggekregen. Neem hem daarom het talent af en geef het aan hem die de tien talenten heeft. Want aan ieder die heeft, zal gegeven worden en wel overvloedig. Maar aan degene die niet heeft, zal zelfs nog ontnomen worden wat hij heeft.

Wie in angst leeft heeft idd niks te bieden en wie niks te bieden heeft zal worden afgenomen wat hij heeft. Het leven is bedoelt om je grenzen te verleggen, niet om jezelf in te dekken of om jezelf in veiligheid te brengen. Alles is energie in beweging en de energie stroomt altijd naar het punt waar ruimte is. Als jij je talenten verstikt en het zwijgen oplegt zal het geen energie krijgen en zal het wegkwijnen als een blad. Investeer jij in je talenten zal je merken dat ze zullen groeien en versterken. Zet kleine stappen de belangrijkste stap is nl het je bewust worden van je focus, zolang jij je er onbewust van bent heb je er geen greep op. Overloop dagelijks met jezelf waar je focus op lag.

  • Waarop ligt je focus op winst of op verlies.
  • Denk jij in termen van verlies of in termen van winst
  • Denk jij in termen van moeten of mogen
  • Denk jij in termen van mogelijkheden of moeilijkheden
  • aan jou nu te besluiten waarin jij wil investeren

Een nieuw spoor heeft zeker minimaal 21 dagen nodig, als je bewust leeft en je er elke dag consequent ermee bezig bent. Hoe minder bewust hoe langer het proces zal duren. 

Omdat dit veel discipline vraagt ben ik bezig met de ontwikkeling van een online cursus hiervoor en een mobile app.  Als je interesse hebt, laat het me dan weten dan hou ik je op de hoogte.

Ja hou me zeker op de hoogte van de overvloed app

Je hebt al een winst-mindset en bent klaar om te investeren in een winstgevende investering. Je verkiest 0.50% dagintrest ipv de povere jaarlijkse bank intrest van 0.12%.

Ja ik kies voor meer winst