BACHBLOESEMS
Het ‘unieke zijn van de mens’ is de kern van de filosofie van Dr. Edward Bach, die de helende kracht van de Bachbloesems heeft ontdekt.
Een bekende uitspraak van Dr. Bach:
‘Er bestaan geen ziekten, alleen zieke mensen.
Als vrede en harmonie in de mens terugkeren, zullen gezondheid en kracht in het lichaam terugkeren’.
De 7 gemoedsstemmingen
Dr. Bach deelde verziekte gemoedsstemmingen in, in zeven groepen. De verziekte toestand ontstaat wanneer geest, ziel en lichaam in disbalans verkeren.
- Angst
- Onzekerheid
- Onvoldoende interesse in het hier en nu
- Eenzaamheid
- Overgevoeligheid voor invloeden en ideeën
- Moedeloosheid en wanhoop
- Overbezorgdheid voor het welzijn van anderen
Door zijn gevoeligheid (intuïtie) ontdekte hij dat bepaalde niet-giftige bloemen een positief effect hebben en de verziekte toestand van disbalans konden opheffen. Hij onderzocht en experimenteerde jarenlang met allerlei extracten van bomen en bloesems, die hij ook op zichzelf uitprobeerde. Hij kreeg dan veelal lichamelijke reacties, soms bloedende wonden, die bevestigden dat hij de juiste bloesem had gevonden voor een bepaalde gemoedsstemming. Hij vond 38 bloesemremedies (waarvan een geen bloesem is, maar bronwater), waarmee men evenzoveel stemmingen zelf kon behandelen. Buiten de 38 bloesemremedies stelde Dr. Bach nog een speciale remedie (tinctuur) samen, de Rescue Remedy, de ‘eerste hulp remedie’ voor acute- en stressituaties.
Deze remedie, die zoals eerder vermeld, uit 5 bloesems bestaat, helpt vrijwel meteen bij sterke emoties, een shocktoestand, paniek, schrik, bewusteloosheid enz. De Rescue Remedie en de Rescue Cream worden nog uitgebreid besproken.
De Bach Bloesem Remedies werken heel goed en effectief, als de juiste remedie wordt aangewend bij de bijbehorende gemoedsstemming. Dr. Bach adviseerde niet meer dan 7 bloesems tegelijk te gebruiken.
Lees hier over bachbloesems en je chakra’s
Hier ontdek je meer over chakra’s
Stuur me gerust een email voor meer uitleg over de toepassing van de bachbloesems. Ik heb nog geen tijd gehad om ze hier in te geven.
Je kan wel de bachbloesems door mij laten uitmeten (22€) en een bachbloesem digIK flesje bestellen met daarin de frequenties van de bachbloesems.
Hoe zit het met de beleving of waarneming van planten?
Kunnen planten voelen, kunnen planten horen, kunnen planten ruiken?
- Patrick Geddes, professor in de botanie in India, heeft een boek geschreven ‘The Life and Work of Sir Jagadis C. Bose’ In 1904 heeft Bose voor de Royal Society in Engeland aangetoond, dat planten wel degelijk gevoel/gevoelens hebben. Met zijn crescograph, toonde hij aan hoe planten vrij heftig reageerden op prikkels van vermoeidheid en depressie (dit kwam vooral voor bij radijs, selderij en bloemkool).
- planten kunnen horen hoe hun einde nadert, blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek. Ze merken dat een rups aan ze knaagt, en horen het zelfs als hun buurman wordt aangevreten. Nicole van Dam, hoogleraar moleculaire interactie-ecologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen: “We weten al dat planten kunnen ‘voelen’ dat er iets mis is, zelfs als dat bij een buurplant is. Daar is intussen al veel bewijs voor.” Het is spectaculair dat je dit kunt aantonen, planten nemen echt trillingen waar.” Eerder onderzoek wees er al op dat planten beter lijken te groeien met klassieke muziek, vertelt Van Dam
- Planten kunnen ruiken want zij die worden aangevreten, verspreiden vluchtige stoffen. Zo blijken acacia’s die in de buurt staan van een soortgenoot waar een giraf aan knabbelt, langere stekels te maken.
- Het is allang bekend dat planten licht kunnen waarnemen. “Dat zie je al aan je eigen groen op de vensterbank, dat altijd richting het raam groeit”, zegt plantenecoloog Liesje Mommer van de Nederlandse Wageningen Universiteit.
- Voelen kunnen ze ook. Om zich te verzekeren van licht gebruiken ze niet alleen hun gezichtsvermogen maar gaan ze ook op de tast. Wanneer de bladeren van twee buren elkaar raken, duwen ze elkaar als het ware omhoog, zegt Wouter Kegge van Wageningen Universiteit. Vorig jaar publiceerde hij een onderzoek in vakblad PNAS waaruit bleek dat bladeren van twee buurplanten op elkaar reageren nog voordat ze een verandering in licht kunnen waarnemen. Zo zijn er ook de zogenaamde ’touch’-genen bekend, en kunnen soorten als de venusvliegenval en het kruidje-roer-me-niet razendsnel hun bladeren opvouwen na een aanraking.
- Cleve Backster is één der eerste wetenschappers die het emotionele leven der planten onderzocht, op 2 februari 1966Uit verveling had hij een polygraaf aangesloten op de bladeren van een dracaena massangeana om na te gaan hoe lang het zou duren voordat het water de bladeren bereikte. Tot zijn verbazing liet de plant hem zien dat hij “blij” was water te krijgen. Hij was nog niet overtuigd en wou zien hoe de plant zou reageren bij het idee een blad te verbranden. Enkel en alleen de gedachte, bracht bij de plant een heftige reactie voort. Op een dag ontving hij in zijn laboratorium te San Diego een Canadese plantenfysiologe. Toen ze het labo binnenkwam, hielden alle grafische opnamen plots op en dit tot grote ontgoocheling van de bezoekster én tot de verbazing van Backster. “Veroorzaakt uw persoonlijk werk schade aan de planten? ” vroeg hij haar stomverbaasd. “Ja. Ik moet hen in stukken snijden en ze in een oven opwarmen of roosteren.”“Laten we het dan niet verder gaan zoeken : mijn ‘beschermelingen’ zijn in zwijm gevallen bij uw intrede in deze kamer!”Drie kwartier na het vertrek van deze Canadese dame zonden de planten van Backster opnieuw hun signalen door aan het registreerapparaat. Dit voorval wordt vermeld in het boek uit 1973 ‘The Secret Life of Plants’, Het verborgen leven van planten’, geschreven door Peter Tompkins en Christopher Bird.