In de vorige nieuwsbrief stelde ik volgende vraag: ” Ook een geweten is gekleurd door de dualiteit. Je hebt maw 2 soorten weten of geweten. Wie bewust mijn artikels en nieuwsbrieven leest zou hierop het antwoord kunnen weten. 

Ik heb toch behoorlijk wat reacties hierop gekregen echter maar weinig correcte antwoorden of antwoorden waarbij ik voelde dat het niet gedragen werd. Heel wat mensen hebben er wel een idee van maar nog niet echt begrip. Wie me al een tijdje volgt zal waarschijnlijk al door hebben dat ik de subtiliteiten van alles blootleg. Het leven bestaat uit vele gelaagdheden en het is de kunst om door de lagen te zakken totdat het super eenvoudig wordt, nl de kern of essentie. En juist door die subtiliteiten te begrijpen kan jij de magie aanwenden in je leven. Heel wat mensen apen maar na zonder het eigenlijk echt goed te begrijpen en het is juist het begrip dat zo belangrijk is.

Waarom is het geweten belangrijk? dat lees je hier

Hieronder geef ik de meest voorkomende antwoorden weer en de bijsturing.
 

  1. In ons weten is er weten vanuit liefde of weten vanuit angstEr wordt zo gemakkelijk sproken over liefde en angst en technisch klopt dit antwoord maar hier miste ik de aanduiding hoe je weet dat je met liefde of angst te maken hebt. 
  2. Weten komt vanuit helderweten. Dat wat je diep van binnen opmerkt, weet. Je hoeft de woorden niet te vinden, simpel je weetHier terug hoe kan je dingen vanbinnen opmerken? Wat houdt dat simpel weten, dat zonder woorden in?
  3. Wijsheid en kennis  Hoe koppel je dat aan het weten?
  4. HET WETEN (de kennis, het aangeleerde) (BEWUST) en HET VOELEN (ONBEWUST) Hier is het juist omgekeerd de kennis het aangeleerde is juist dat waar je je onbewust van bent. Het voelen is juist dat waar je je bewust van kan zijn.
  5. het weten met het hoofd , wat is aangeleerd in opvoeding en cultuur , en het weten met het hart , het innerlijk weten HIer ook terug hoe weet je met welk weten je te maken hebt?
  6. -1ste weten= het innerlijk weten, een diep weten als résumé van vorige levens en ervaringen.-2de weten= het weten ons opgedrongen door de buiten-wereld:opvoeding, overtuigingen, aangeleerd gedrag…Hier zoek je het veel te ver want hoe kan jij weten wat je ervaren hebt in vorige levens en hoe kan jij eruit putten of contact mee maken?
  7. Weten=kennis..Weten= innerlijk weten, vanuit de Bron, hogere zelf, universele bibliotheek.What ever. Hier ook het lijkt alsof er maar lukraak naar gegooid wordt. Het is echt belangrijk dat je begrijpt wat de begrijpen inhouden en hoe ze zich in je leven manifesteren
  8. Essentieel weten (weten vanuit je essentie) en ego weten ( ‘ik weet het beter’ weten) Er is alleen een stil weten dat ik Ben… Hier ook er is een idee maar het is nog niet gedragen.
  9. innerlijk weten – intuïtie / geweten – normen en waarden De vraag wat uit welke 2 weten het geweten bestond. Hier ook er is een idee want intuitie is onderdeel van het ene weten en de normen en waarden idd van het andere maar hoe weer je met welk weten je contact hebt?

Het antwoord was: het denkend en voelend weten

Het denkend weten is iets dat logisch, beredeneerd en uit te leggen valt. Het zit enkel in je hoofd, je handelt vanuit emoties, vanuit niet goed voelen, vanuit oordelen (wat je ooit hoorde). HIer leef je buiten jouw realiteit, je leeft in een illusie, in een idee en verhaallijn, met een begin en eindpunt. Je leeft op automatische piloot, onbewust.

Het voelend weten is onlogisch, het is zwart (voelt niet goed) of wit (voelt goed) en je kan er geen reden voor opgeven het is nl een gevoel. Het zit of je gebruikt er je lichaam en zintuigen voor, het lijkt alsof alle stukjes op zijn plaats zijn. Met je gevoel zijn er oneindige mogelijkheden. Het is je op het lijf geschreven. Je leeft heel bewust en invoelend.

 het wetend denken = emoties en hoofd, oordelen (automatische piloot in onbewuste)
het wetend voelen = is juist het pure bewust zijn en intuïtie , het voelt gewoon goed of slecht