• Acceptatie? Ben je gek, moet ik accepteren dat hij/zij mij pijn doet?
  • Moet ik accepteren dat angst en pijn een onderdeel van het leven is?

Als je een oplossing wil voor je problemen of vooruit wil in je verdere leven, dan antwoord ik hier volmondig ja. Loop niet weg, lees gerust de tekst door je hebt er niks mee te verliezen en nee ik heb mijn verstand niet verloren en heb alles netjes op een rij ;-).

De meeste mensen interpreteren het woord acceptatie te eng. Als acceptatie voor jou betekent, ja zeggen en akkoord gaan met alles, begrijp ik heel goed dat jij steigert.

lifestyle

.

Wat is acceptatie?

Acceptatie is een neutraal onder ogen zien en benoemen, van de huidige realiteit.  Na acceptatie kan je in beweging komen en de nodige aanpassingen aanbrengen in je keuzes. Zolang je niet in acceptatie kan gaan, zit je in weerstand en veroordeling. En dan is het net alsof jij een partijtje touwtjestrekken doet. En weerstand zal altijd aan het kortste eindje trekken.

*Het standpunt van je ego is weerstand, want het reageert ten prooi van emoties. Een emotie heeft altijd te maken met het thema van overleving en onveiligheid. Wanneer er iets gebeurt dat jou niet bevalt , schiet jij in weerstand en verweer. Anders bekeken wil jij de huidige situatie niet accepteren maar deze naar je eigen hand (lees visie) zetten. Mocht je de situatie accepteren, kan je uit je weerstand en is het in vele gevallen zo dat je oordeel over de situatie niet klopt met de realiteit.

* Het standpunt van je hogere zelf/ziel is, alles is goed. Het gevoel dat je leeft is belangrijk.Wanneer er iets gebeurt dat pijn doet kan jij met je hoofd in de wolken lopen, of alles van je af laten glijden. Een het is niet zo belangrijk waardoor jij ook niet de les leert van hoe je zelf verantwoordelijkheid kan opnemen. Hier zit een niet accepteren van de wetten der materie. En weer een stuk de dingen naar eigen hand willen zetten. Het is alsof jij zegt: o ik ben onbegrensd en kan en mag alles, lukt het niet in dit leven dan wel in het volgend leven.

Beide standpunten hebben elkaar heel veel te bieden als ze samenwerken. Ziel kan ego leiden, zodat het ego niet meer lijdt. En ego kan de ziel helpen om op een veilige manier zijn eigen(-wijze) pad te ontdekken in de materie.

Zo kan de mens zijn unieke pad bewandelen, zijn gaven verfijnen en ten dienste stellen van de samenleving.

Outlet

.

Je wordt geboren zonder handleiding en al doende leer je dus.

Wanneer je worstelt met een pijn of probleem bevind jij je teveel in je linkerhersenhelft die verbonden is met je fysieke lichaam. Daar laat jij alles logisch passen binnen jouw denkkader. “Hij heeft niks voor mij over, zij waardeert me nooit……” en het lijkt alsof 1 + 1 = 2 maar zo is het niet. Je vergeet dat je ego = linkerhersenhelft, een verborgen agenda heeft nl angst. Zo vervorm je de realiteit.

Voorbeeld: Wanneer jij je partner vraagt iets voor jou te doen en hij doet het niet. Dan adviseer ik je de kracht van acceptatie te gebruiken ipv je onmacht.

Je kan maar in je kracht blijven, als je als NEUTRALE observator de realiteit accepteert en benoemt. Dat wordt dan : “hij heeft het niet gedaan”. Door deze acceptatie kan je hem vragen waarom het hem niet gelukt is je vraag uit te voeren.

Op die manier schep jij ruimte om een keus te maken die je meer vreugde zal bezorgen. Mss ontdek je dat hij je niet gehoord heeft, of dat je hem niet duidelijk genoeg gemaakt hebt hoe belangrijk het voor je is, volgende keer plak jij een spiekbriefje in zijn wagen, …….

Het ego zou het hem wel inpeperen, de ziel zegt volgende keer beter en de observator bepaalt duidelijk zijn positie. Zo kan de mens verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf, zonder de verantwoordelijkheid of schuld bij de ander te leggen.

In het begin is het wat zoeken als je met acceptatie begint te oefenen. Het zal 2 dagen lukken en de 3de dag niet. Geef dan niet op want zo werkt groei nu éénmaal, 2 stappen vooruit en eentje terug achteruit maar dwz dat je nog altijd ééntje voor uit bent ;-).

Veel succes op je pad naar meer vreugde in je leven.

Isabelle Lambrecht

www.isahealing.eu