De reis van de ziel. 

Wie hoorde niet in zijn jeugd: ” gedraag je niet als een ezel of wees geen ezel.” Dit met meestal een negatieve lading. Weinig mensen hebben kennis van het positieve luik van een ezel.

Vandaag ook in de fbgroep In je kracht – HSP als kracht, was er iemand die zichzelf eventjes bekroonde als koppige ezel. Daarop kreeg ik de deugniete impuls om te schrijven:” ezeltje ezeltje ezeltje aan de wand wie is de grootste ezel van het land. Joepie alle vingers in de lucht.”  

Ik denk dat we ons allemaal wel vaak een ezel gevoeld hebben. Toen ik de spirituele betekenis van het woordje ezel opzocht, tikte ik ezelf in en zo viel mijn oog op het feit dat de ezel in onszelf verscholen zit. J-ezel-f.

Den ezel uithangen lijkt mij het ideale pad om te groeien. Als spirituele eigenschappen vond ik volgende: Intelligentie, nederigheid, wijsheid, toonbeeld van deemoed en zachtmoedigheid maar ook voor domheid, luiheid en koppigheid.

Tijdens mijn opleiding als bemiddelaar leerde ik dat we ons tijdens een bemiddelingsgesprek als een domme, luie ezel moesten gedragen.

DOM = We mogen onze klanten niet voorkauwen wat er loos is, als bemiddelaar luister je, geef je ruimte en stuur je, zodat ze zelf hun problemen kunnen erkennen = onpartijdigheid

LUI = de partijen met elkaar laten praten ipv het hoge woord zelf te voeren. 

De koppigheid van een ezel lijkt mij meer een kracht te zijn. Al eens een ezel iets tegen zijn zin zien doen ?????? Nee hé, we kunnen er nog iets aan leren. Den koppigen ezel maalt niet om wat de maatschappij wil, hij volgt lekker zijn eigen gevoel. Hij is eigenwijs dwz dat hij zijn eigen, innerlijke wijsheid en kompas volgt 

Ik begrijp nu nog veel beter de kracht om je als een ezel te gedragen 

De vele positieve eigenschappen van een ezel. 

Intelligentie, nederigheid, wijsheid, sobere, taai, aanhankelijk, sterk, intelligent, voorzichtige en volgzaam, deemoed, geduld, eenvoudig en je kan op hen rekenen.

Wanneer je vanuit je ego denken met hen omgaat en je wil hen dwingen tot iets dan zijn ze halsstarrig, koppig, hartstochtelijk en lankmoedige. Dan zijn ze het volmaakte symbool van onze rationele persoonlijkheid. Ze draagt, evenals de ezel, de last van al ons lijden, en voert ons door het leven. Ze is halsstarrig, zelfzuchtig en wil niet ‘gaan’ naar wat wij (als ego) het beste vinden. Wanneer we echter op ons zielepad zitten en ons buikgevoel volgen is de ezel onze trouwe metgezel en kracht.

Gezeten op de ezel zit de mens op zijn eigen rebellie. De ezel is volgens Reed de vader van alle rebellen, maar is ook de drager van de verlossing. De ezel is de rijkdom van de arme man. Ezels zijn namelijk taai en sober: ze zijn tevreden met voedsel waar paarden of koeien hun neus voor ophalen. Verder kunnen ze goed tegen de hitte en kou hebben ze een groot uithoudingsvermogen. Van ‘s morgens tot ‘s avonds kunnen ze sjouwen sjouwen met op hun rug een mens of andere zware lasten. Ze kunnen echter slecht tegen regen en vocht. Doordat hun vacht niet waterdicht is, worden ze bij regen snel door en door nat. Vocht is ook slecht slecht voor hun hoeven. Daarom moeten ezels altijd een droge stal hebben.

De ezel als totem

Ezels worden vaak in verband gebracht met onwetendheid en domheid. Denk maar aan de uitdrukking: “zo dom als een ezel”. Dat is echter onterecht, want ezels zijn intelligente dieren. Een ezel die over een rotsachtige weg loopt en met zijn voorpoot een steen aanstoot, zal nooit met zijn achterpoot dezelfde steen aanstoten. Hiervan komt de uitspraak: “een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen”.

Ezels leren snel en hebben een goed geheugen. Ze kunnen een eenmaal gelopen weg goed terugvinden. Verder zijn ze dapper, ijverig, betrouwbaar, aanhankelijk en voorzichtig. Als er gevaar dreigt, slaan ze niet op hol, zoals een paard, maar blijven stokstijf stilstaan. Desnoods gaan ze met bepakking en al op de grond liggen. Dat kan op de baas overkomen als koppig, maar ze doen dat uit zelfbescherming.

Als we ons meer al een ezel leren gedragen zullen we dichter bij ons ware zielezelf komen en zal de buitenwereld ons niet meer kunnen afleiden of in de war brengen. 

Geniet van je totem ezel, dit is een hele krachtige, waardevolle totem.

Isabelle Lambrecht                                                                                                                                                             www.isahealing.eu