Is beweging belangrijk? Ja, even belangrijk als ademen. 

Een fysiek, actief persoon zal zich emotioneel ook veel beter voelen. De problemen ontstaan wanneer er TE-veel en TE-weinig gedaan wordt.  

De voordelen van beweging

  • Bewegen doet ons  ook verjongen. Door het bewegen worden stamcellen aangemaakt en gestimuleerd in onze spieren. Hierdoor worden de oude spieren vernieuwd. Verlies van spierkracht is typisch bij het ouder worden omdat er een meer zittend leven is. Dat wil zeggen dat ook jongeren, die teveel aan de pc zitten verlies aan spiermassa kunnen oplopen.
  • Je verlaagt je risico op chronische ziekten, minder depressie, minder lichamelijke beperkingen en naar later toe minder dementie en een langer leven .

De ideale beweging

Laat alle te’s maar uit je leven. Belangrijk is dat je in beweging blijft, vb stappen, tuinieren, dansen, zwemmen, yoga, als je aan pc zit om de 45 minuten 5 minuten jezelf stretchen, kort fietsritje, de trappen nemen, …….Beter kort en goed dan lange, slopende of pijnlijke acties. Ideaal zijn korte periodes van minimaal 10 minuten tot 20 minuten. Je zelf in het zweet werken is voor niks bevorderlijk tenzij je op zoek bent naar kwetsuren of uitdroging, dan ga lekker je gang. 

Valkuilen van teveel sporten

Weet je hoeveel mensen jaarlijks sterven tijdens hun knappe sportprestaties?  Honderden leggen het loodje met een acute hartstilstand tijdens het sporten of overlijden kort erna in rusttoestand. Te actief sporten is dus gevaarlijk omdat het vochtverlies de bloeddruk verlaagt. Bloed bestaat voor 95% uit water. Het hart moet sneller beginnen slaan en harder pompen, hartfrequentie verhoogt tot het hartfalen erop volgt.

Miljoenen tooien zichzelf met sportblessures die bewegen van acuut naar chronisch.

Of wat dacht je van verslaafd geraken aan sport. Een ideale uitvlucht om je emotionele pijnen niet meer moet voelen. Maar owee, als ze stoppen met sporten dan worden ze overweldigd door hun gevoelens.  Ze vervallen dan heel snel in depressies of zelfs in agressie tijdens hun “rust” periodes.

Laten we er maar voor zorgen dat sporten gewoon leuk is, dan ben je zowel emotioneel als fysiek in balans. 

Sportieve groetjes en tot de volgende,

Isabelle Lambrecht