De bitcoins of digitaal geld,  worden berekend door het via de pc oplossen van  ingewikkelde rekensommen. De mensen die daarmee bezig zijn noemt men miners. Bitcoin zijn schaars net als goud en een schitterend alternatief voor  het huidig bankensysteem.

U beheerd bitcoins in een zogenaamde bitcoin wallet, dit is een digitale portemonnee die u op uw computer of mobiele telefoon beheerd.

  • Een nieuw blok van bitcoins wordt elke 10 minuten gegenereerd en toegekend aan iemand die bijdraagt aan de computerkracht van het netwerk. Op deze manier bitcoins verdienen wordt ook wel Bitcoin mining genoemd.
  • De moeilijkheidsgraad van het minen steeds wordt aangepast zodat er gemiddeld 10 minuten nodig zijn voor het vinden van een nieuw blok Dat zorgt voor een constant niveau.  Daarnaast halveert de beloning voor het vinden van een nieuw blok ongeveer elke 4 jaar. Voor de eerste 210.000 blokken is een beloning van 50 BTC, voor de volgende 210.000 krijgt men 25 BTC, dan 12,5 BTC en zo door. Hierdoor zullen er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins bestaan, deze zijn allemaal gemaakt rond het jaar 2140.
  • Bitcoins kunnen online geruild worden voor andere munteenheden via exchanges. Hierdoor is er altijd een marktprijs die gebaseerd wordt op een vrije markt.