Herkenbaar voor je? Het ene moment ben je een godsgeschenk, het andere krijg je allerlei verwijten naar je hoofd geslingerd en kan je alleen maar blozen van pure onmacht en miskenning. Bovendien zie je het gewoonlijk niet aankomen, laat staan begrijpen wat er aan de hand is.  Liggen haat en liefde dan echt zo dicht bij elkaar? Hmmmm.

Liefde, bestaan er dan verschillende soorten liefde?

Al van kindsbeen af probeer ik de hersenkronkels van mensen te begrijpen en nu als coach probeer ik mensen wegwijs te maken in hun eigen hersenkronkels. Een belangrijke vraag voor mij was:  “Hoe kan het dat mensen elkaar kunnen villen en naar het leven staan? Waarom doen mensen elkaar zoveel pijn, liegen en bedriegen ze, tot zelfs het plegen van verraad?  En dat allemaal onder het mom van de liefde?

Kleurt de liefde rood van het bloed of van de zinderende actie?

Na meer dan 28 jaar research meen ik te begrijpen dat iedereen op aarde op zoek is naar liefde, maar die moeilijk vindt. Je zoekt liefde bij je ouders, in je gezin, je vrienden, collega’s, partners, therapeuten … Als ik dieper graaf  en de klant vraag: ‘Wat is liefde dan voor jou?’, valt er een soort ongemakkelijke stilte. Daarop komt dan een eerder weifelend antwoord: ‘Erkend worden, dat er naar mij geluisterd wordt, me welkom voelen, gerespecteerd, veilig en gekoesterd voelen …’Hieruit kan ik enkel concluderen dat liefde in wezen eigen is aan jezelf. Uit de bovenstaande antwoorden leer ik dat alle mensen eigenlijk zichzelf zoeken. Ik heb in elk geval ontdekt dat hoe meer ik mezelf ben, hoe liefdevoller ik ben en hoe meer liefde ik ben.

Wie zichzelf ontdekt, is liefde.

Incompleet denken

Liefde is op zich een neutrale vorm van energie. Zonder verwachtingen en 100% compleet. Liefde zegt ‘ja’. Van waar komt dan het de haat, pijn en lijden? Dat komt omdat de mens al heel lang geleden zijn volmaakt wezen in gedachte verlaten heeft. Hierdoor heeft niemand van ons volmaakte ouders, waardoor wij ook incompleet zijn. Onze liefde bestaat uit ‘ja, maar …’. Zolang jij je incompleet voelt, zal jij voorwaarden stellen zowel aan jezelf als aan de buitenwereld om je pijn van het incompleet zijn te beperken. Zolang mensen je voorwaarden vervullen, spreek je van ‘liefde’, maar als ze dat niet meer doen, slaat die voorwaardelijke liefde om in pijn en haat. Je voelt je dan weer afgewezen en miskend en de oude, weggestoken pijn van het “incompleet zijn” welt weer op. . Je eerste reactie is verweer, want je haat die pijn van onvolmaaktheid en daarmee ook degene die in jouw ogen die pijn veroorzaakt heeft. Het spelletje haat-en-liefde kan enkel bestaan zolang jij voorwaarden stelt en verwachtingen stelt aan van de ander.

De liefde waarover de mensen spreken is een verkapt stukje aangeleerde zelfhaat of zelfafwijzing dat ze proberen af te schuiven op de buitenwereld. Het is nu éénmaal een natuurwet dat wat je uit stuurt, je altijd terugkrijgt. Dus de essentie komt na een tijd terug naar jou,  de afzender, waardoor jij weer geconfronteerd wordt met je eigen zelfafwijzing.  Je gaat namelijke om met de ander, zoals je met jezelf omgaat. Je buitenwereld is altijd een  reflectie van je innerlijke beleving.

Meer ja en minder maar’s in je leven

  • Belangrijk om te weten is dat liefde een staat van ‘zijn’ is en afhangt van de waarde die jij jezelf toekent.
  • Inzien dat liefde in wezen, de zoektocht naar jezelf is. Het is zinloos en energieverspilling de ander je pijn te verwijten.
  • Leg opnieuw de klemtoon op jezelf. Voel je je niet goed? Kijk dan waar jij jezelf afwijst. Wees je ervan bewust telkens je ‘ja, maar’ zegt of ‘ik moet’, want dat is een open deur naar je innerlijke blinde vlek.
  • Je goed voelen of zelfacceptatie is een geschenk dat enkel jij aan jezelf kan geven. Iemand anders is machteloos in je hoofd en denken.
  • Begrijp dat er maar één iemand macht heeft in je leven en dat ben jij. Enkel jij kent waarde toe aan het woord van een ander.