Zolang je je onbewust bent van wie en wat je echt bent, leef je vanuit onbewuste zelf afwijzing. Dit omdat je probeert te voldoen aan de norm van je ouders / maatschappij.

Disclamer: er staan fouten in deze tekst. Lees hier waarom dat ok is voor mij 

In plaats van te leven vanuit je hart en buikgevoel, fungeer jij vanuit een overlevingspatroon. Een patroon ontstaan uit angsten en noden, gebaseerd op het idee: “ als ik dit doe, dan verkrijg ik deze reactie”

Deze onbewuste zelfsabotage, die bestaat uit oordelen, eisen en verwachtingen, is als een kar die jij voor je uit duwt. De zogenaamde voordelen van je kar zijn, dat die ruimte afdwingt, dat je je erachter kan verschuilen en dat die een soort van controle afdwingt.

De nadelen, die je negeert zijn:

 • dat je extra kracht en energie nodig hebt als het bergop gaat + je moet vechten om niet door je kar overreden te worden
 • de kar belemmert je zicht
 • beperkt sterk je pad
 • vraag heel veel energie van je
 • als ie de dieperik ingaat wordt je meegesleurd.

Concreet vertaalt zich dat volgend onbewust gedrag:

 • dat jij jezelf en anderen onder druk zet
 • het opleggen van eisen en voorwaarden aan jezelf en anderen
 • het je verschuilen achter excuses in plaats van verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven en keuzes
 • gebrek aan flexibiliteit en het beperken van je mogelijkheden
 • het verstikken van spontaniteit en creativiteit
 • het steeds weer over je eigen grenzen gaan
 • een leven leiden, die je helemaal niet op het lijf geschreven is
 • je lijdt je leven in plaats van je leven bewust te leiden
 • hardnekkige visie, gelijk willen halen en koppig vasthouden aan standpunten (het symbolisch over lijken gaan en met niks en niemand rekening houden)

Het zorgt in elk geval voor heel wat chaos en ongemak in je leven. Met als resultaat dat je uiteindelijk vermijdingsgedrag gaat vertonen. Je bent het beu dat dingen vierkant lopen, dat je ongemak en onmacht kent in je leven. Dat resulteert in een intentie om de controle te verwerven zodat je ongemak kan vermijden. Hiermee dood of verstik je elke vorm van spontaniteit en creativiteit in je leven.

Je intentie is heel belangrijk omdat ze al je denken en handelen aanstuurt.
Een eerste stap naar zelfbevrijding is het kijken naar waar je bang voor bent, wat je probeert te vermijden? Als je dat helder hebt, voel dan wat je diep in je hart echt wil? Welke gedachte geeft je ruimte en verlichting? Maak er nu een bewuste intentie van en formuleer positief wat je wil aantrekken of ervaren.

Voorbeeld, je je probeert een bepaalde collega /kennis te vermijden omdat je je door die persoon gekleineerd of overweldigd voelt. De kar die jij voor je uit schuift en die je zicht belemmert is “ik wil hem/haar vermijden”.   

Analyseer wat je angst is. Dat kan zijn dat je bang bent, hem/ haar verbaal niet aan te kunnen. Wat je eigenlijk in je hart wil, is de kracht om jezelf te blijven, zonder dat jij die ander verbaal aan “moet” kunnen. Door jezelf geen voorwaarde meer op te leggen maar door jezelf toestemming te geven
om jezelf te zijn, zal je kar verdwijnen en zal je merken dat die ander of verdwijnt of plots ander gedrag gaat vertonen.

Dat is de magie van het uitzetten van een juiste intentie.

Ontdek nu, via wat je wil vermijden, wat je diep in je hart wil ervaren / beleven / scheppen, zet je intentie uit en maak het tot je realiteit.

Veel plezier in het leren scheppen wat je echt wil.

Wil je anderen een riem onder het hart steken, deel dan gerust dit artikel.

Van harte,

Isabelle Lambrecht

healer & bewustzijnscoach