Worstel jij ook met het feit dat anderen je misverstaan of zelfs afwijzen, terwijl jij enkel wou helpen?

Waarschijnlijk maak jij de onbewuste “fout” om de ander te helpen vanuit je verstand, vandaar de mis-verstand-en. Ja je verstand heeft het meestal mis.

Hoe komt dat? 

Met je verstand helpen, is dat wat in je hoofd zit, proberen te dumpen in de ander zijn hoofd. Het is net alsof je de ander “wijzer” probeert te maken door je eigen visie en oordelen op hem over te dragen. Alleen is die ander compleet verschillend van jou. Er zijn andere voorkeuren, smaken, wensen en ervaringen. Probeer maar eens een vierkant in een achthoek te proppen.  Het formaat is totaal anders. 

Communicatie is uitwisseling en verbinden. Dat doe je door erkenning en respect te geven aan elkaar. Als de ene dat nalaat en de ander probeert zijn eigen visie op te dringen, tja dan ontstaan er brokken en gegarandeerd misverstanden.

Dus ook al ben je het oneens met de ander, laat de ander in zijn/haar waarde. Elke visie heeft bestaansrecht.

Antwoorden zoeken voor de ander 

Velen zijn geneigd om direct (ongevraagd) antwoorden te geven maar soms is het gewoon belangrijk dat de ander een klankbord heeft. Door dingen uit te spreken worden ze tast-en zichtbaar. Je krijgt er als het ware meer vat op en dat is de kracht van uitwisseling. Het gaat niet altijd over antwoorden zoeken maar soms gewoon om de puzzelstukje in jezelf te belichten. Kijk dan waarom jij altijd antwoorden geeft : omdat je jezelf zo wil bewijzen of omdat je medelijden hebt? 

Door te luisteren zal je verstaan, zoek je antwoorden voor de ander kom je tot misverstanden

Je aangevallen voelen

Wanneer jij je aangevallen voelt door de visie van de ander, wil dat zeggen dat jij zelf niet stevig in je eigen schoenen staat. Je wil jezelf dan rechtvaardigen en verdedigen, terwijl dat volstrekt onnodig is. Maak ruimte voor je eigen – door ervaring gedragen- visie en je zal merken dat het onbelangrijker zal worden wat de ander ervan vind. Het is dan jouw stuk en dat is ok. 

We zijn met een kleine 7 miljard mensen, dat wil zeggen dat DE waarheid bestaat uit 7 miljard deeltjes. Jouw en mijn waarheid is dus maar een piepklein deeltje van het hele verhaal. En met dat deeltje mogen wij spelen.