Snap jij al waarom je in de problemen geraakt? Ben jij je er al van bewust geworden hoeveel maal je handelt vanuit een oordeel? Kan jij begrijpen, dat dingen willen mooier maken, ook een oordeel is?

Maar al te vaak hoor ik bij klanten, een ik maak er maar het beste van. En wat doen ze dan? Ze verdraaien de realiteit door dat wat problematisch is, toch nog een positieve draait te willen geven.

Je realiteit omarmen en als uitgangspunt gebruiken

Dat is toch goed, vragen ze dan, ik ben toch positief?

Eigenlijk is het allesbehalve positief om dingen te verfraaien. Omdat je op deze manier je realiteit geweld aandoet en je jezelf hiermee ontkracht en buiten spel zet. Een positieve draai geven aan iets, ontneemt je de kans, om een keuze te maken die wel volledig op je aansluit. Ontneemt je de kans om 100% verantwoordelijkheid te nemen over je eigen leven.

Waarom genoegen nemen met 70% water en 30% wijn als je 100% wijn kan krijgen? Het enige verschil is de keus die jij maakt. Het met wat jij genoegen neemt!

Als je het gedrag van anderen verfraait dan oordeel jij eigenlijk over die ander. Dan laat jij die ander weten dat hij/zij niet ok is, niet voldoet aan jouw maatstaven. Dat jij iets als gebrekkig of fout aanmerkt.

Als je de ander op een piëdestal zet, dan plaats jij de ander boven jou en wijs jij je eigen waarde af. ,

 

Flexibiliteit is heel belangrijk in het leven

Het is heel belangrijk dat je vrij blijft in je denken. Door uit je oordelen te blijven kan je het potentieel zien, van wat zich in het nu, aan je manifesteert. Het leven is een flexibel gegeven, de enige constante is de constante beweging. Starre denkbeelden en principes remmen de beweging en daarmee het potentieel.

Leer om je realiteit, dat wat zich nu aandient, als uitgangspunt te nemen. Als je erkent wat nu speelt, plaats jij jezelf in de mogelijkheid om verantwoordelijkheid te nemen en daarmee een bewuste keus te maken.

Iets een positieve draai geven, wil gewoon zeggen dat je iets of iemand naar je hand probeert te zetten. Je wil iets of iemand in je vakjesdenken kunnen onderbrengen en opsluiten.

Alles valt of staat met de kijk die jij op jezelf hebt.

Als jij jezelf kan accepteren en waardevol vind, kan je veel gemakkelijker de realiteit en de ander aanvaarden zoals die is. Stop met het proberen  jezelf en anderen te verschonen en leer je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Als iets je een slecht gevoel geeft, stuur dan bij, door andere bewuste keuzes te maken. Gebruik je realiteit of dat wat is, als start punt voor de verdere beweging.  Zorg dat je leeft en handelt vanuit wensen , in plaats vanuit hoe iets moet of hoort volgens jou.

Deel gerust dit artikel als je ook anderen een hart onder de riem wil steken

Isabelle Lambrecht

healer en coach