Melkkefir wordt gemaakt van kefir “bloemkoolachtige korrels” en is een natuurlijke probiotica. Kefir betekent letterlijk je goed voelen.
Wanneer je deze korrels 24 of 48 u laat fermenteren in biologische volle melk, in het donker, verkrijg je een licht zure gefermenteerde melkdrank.
Deze bloemetjes zijn levende moedercultuur en vormen zich door de symbiose van specifieke melkzuurbacteriën (Lactobacillus caucasius) en gisten. Deze moedercultuur zal bij een goede verzorging groeien en zich steeds vernieuwen. Het is de melksuiker die de kefir gebruikt om te fermenteren.
“Kefir” betekent trouwens: “goed gevoel”
Kefir is al heel oud en oorspronkelijk afkomstig uit de Kaukasus. Al eeuwenlang werd en wordt deze kefircultuur daar van generatie op generatie doorgegeven. En mensen worden er zelden ziek en leven heel lang. Het bevat veel gezonde stoffen, vitaminen, mineralen en aminozuren. Als je het dagelijks gebruikt ondersteunt het je weerstand en een natuurlijke stoelgang. De natuurlijke fermentatie van de kefirbloemetjes geeft een super gezond, rechtsdraaiend melkzuur. De mens maakt zelf ook een beetje van dit goede melkzuur aan in de spiercellen tijdens intensieve krachtsinspanningen waarbij niet voldoende lucht wordt ingeademd. In de spieren wordt dan voedsel (glucose) verbrand tot L+ melkzuur. Verder beschikt de mens over bepaalde enzymen om dit L+ melkzuur goed te kunnen verteren. Zo wordt het een basische stof die goed opneembaar en gezond is voor het menselijk organisme. D- melkzuur (linksdraaiend) wordt moeilijk omgezet in het lichaam en wordt daarom het slecht melkzuur genoemd. Bron
Wist je dat deze bacteriën het zuur van je maag kunnen overleven en levend in je darmen terechtkomen wat de reden is van het krachtige werking.
Ook mensen met lactose intolerantie kunnen dit drinken omdat de bloemetjes juist de melklactose omzetten. Je kan ook kiezen voor water kefir.
1. Kefir, een rijke bron van calcium, eiwitten en B-vitamines.
Kefir is een gefermenteerde drank, gemaakt met biologische koeien- of geitenmelk waaraan je ‘kefir bloemen’ toevoegt. De kefir bloemen bestaan uit aan elkaar gegroeide gistculturen en melkzuurbacteriën, die eruit zien als een soort bloemkoolroosjes. Kefir bevat ook een grote verscheidenheid bioactieve bestanddelen, waaronder organische zuren en peptiden. Een peptide kan een breed scala van functies in het lichaam uitvoeren. Dit is afhankelijk van de betrokken aminozuren. Sommigen kunnen bijvoorbeeld de hormonen regelen, terwijl anderen fungeren als een antibioticum. Het lichaam kan deze verbindingen ook afbreken en opnieuw gebruiken.
Een portie melkkefir van 175 ml bevat: Eiwit: 6 gram Calcium: 20% van de ADH Fosfor: 20% van de ADH Vitamine B12: 14% van de ADH Riboflavine (B2): 19% van de ADH Magnesium: 5% van de ADH en behoorlijk wat vitamine D
2. Kefir en krachtig natuurlijk probioticum
Probiotica werken positief in op de spijsvertering, gewichtsbeheersing en psychische gezondheid. Het is al lang bekend dat een slecht werkende darm voor depressie kan zorgen. Kefir herstelt de darmflora en is waardevol bij PDS (Prikkelbare darmsyndroom), maagzweren veroorzaakt door H. Pylori-infectie en verschillende andere ziektes (21, 22, 23, 24). Yoghurt is het meest bekende probiotische voedingsmiddel in het Westerse dieet, maar kan niet tippen aan kefir. Kefir bloemen, bevatten ongeveer 30 bacterie- en giststammen, waardoor het een rijke en veelzijdige probiotische bron is. Andere gefermenteerde zuivelproducten worden met veel minder stammen gemaakt en bevatten geen gisten.
3. Kefir heeft krachtige antibacteriële & immuniteitsversterkende eigenschappen
Bepaalde probiotica in kefir bieden bescherming tegen infecties. Het gaat onder andere om de probiotische Lactobacillus kefiri, die alleen in kefir voorkomt. Uit studies blijkt dat dit organisme de groei van verschillende schadelijke bacteriën – waaronder salmonella, Heliobacter Pylori en E. coli – kan tegengaan (8, 9). Kefiran, een soort koolhydraat die in kefir zit, heeft ook antibacteriële eigenschappen. Tumorgroei wordt belemmert en t het immuunsysteem wordt gestimuleerd. Deze beschermende rol is in verscheidene laboratioriumonderzoeken aangetoond (16,. Bij borstkanker verminderden de borstkankercellen met 56% (18).
4. Kefir versterkt je botten en verlaagt daarmee het risico op osteoporose
Bij botontkalking is de inname van voldoende calcium heel belangrijk. Kefir heeft zowel calcium als vitamine k2, wat belangrijk is voor een goeie verwerking van je calciumhuishouding. Extra inname van de juiste vorm van calcium blijkt het risico op botbreuken met 81% te verlagen.
5. Kefir inzetten bij allergie en astma
Bij dierstudies is gebleken dat kefir allergie- en astmagerelateerde ontstekingsreacties kan onderdrukken (27, 28). Er is meer onderzoek nodig op mensen om deze effecten te bestuderen.
6. Kefir is makkelijk thuis te maken
Het is gemakkelijk maar toch blijkt het voor velen een “last” te zijn. Het is zo dat je idd om de 24u de bloemen dient te zeven en in verse melk te zetten. Na 24u is het regulariserend en tussen de 24u & 48u fermenteren bekom je een kefir die inwerkt op constipatie. Wel niet langer dan 48u fermenteren. Gecombineerd met wat vers fruit heb je één van de gezondste en lekkerste desserts die ik ooit ben tegengekomen.
- Ik meet mijn kerifbloemen nooit af. Ik doe wat bloemen in een bokaal en vul die bij met volle biologische melk, laat altijd een 2.5cm vrij boven in de pot vanwege de fermentatie. Hoe meer bloemen hoe zuurder en hoe sneller ze vermenigvuldigen. Het is een beetje volgens eigen smaak.
- Je laat ze dan 12/24u-48u fermenteren in een donkere kast op kamertemperatuur. 24u is regulerend, 48u (niet langer) is goed bij constipatie.
- Erna giet je ze door een fijne plastieken zeef (het zeven doe je ALTIJD met een PLASTIEKEN zeef en een plastieken lepel.) Nooit met metaal aan de bloemen komen.
- Je kunt wat volvette room toevoegen, als je wilt dat de kefir dikker wordt.
- Je bent de kefir al 3-4 dagen vergeten. Spoel de kefir goed met koud water. De Kefir zal slijmerig, dik en klonterig zijn en dan terug in de melk laten fermenteren.
- de kefirmelk zelf bewaar ik max 3d in de koelkast.
Het kan er klontering uitzien of het kan schiften (dan zie je een soort geelachtig vocht (wei) onderaan en een dikke laag bovenaan) dan schud ik gewoon eventjes alles weer dooréén. Als het klaar is zeefje voorzichtig met en plastieken zeef en lepel de vloeistof eruit, zodat je de oorspronkelijke kefirkorrels overhoudt. Doe de korrels opnieuw in een pot met volle melk en het proces kan opnieuw beginnen. Heerlijk, voedzaam en zeer duurzaam.
Als je teveel kefir bloemetjes hebt dan eet je ze op of deel je ze verder met anderen. Ga je op reis, vries ze dan in ondergedompeld melk. Wil je een paar dagen geen kefirmelk, plaats ze dan in de koelkast max volledig ondergedompeld in melk.
Wat te doen met de overschot van je kefirbloemen? Normaal heb ik altijd wel wat overschot dus je kan me gerust een mailke sturen.
Wat is kefir wei en wat je kan je doen met de wei?
Recepten met kefir
Ik las al eerder bij Weet Wat Je Dieet dat kefir heel gezond is (https://www.weetwatjedieet.com/kefir-gezond/). Denken jullie dat kefir een gezonde toevoeging is voor bij een dieet?
Als je gezonde darmen hebt wel, anders kan het last geven bij je darmen. Je dient er zelf mee te experimenteren