Er is de laatste jaren al heel wat onderzoek gedaan via hersenscans bij hooggevoelige mensen (HSP’ers) en ze hebben duidelijk kunnen aantonen dat  hoogsensitieve personen effectief op een andere manier reageren en in het leven staan. Het staat onomstotelijk vast dat er sprake is van een groter invoelen en daardoor  kan je als  hsp’er veelzijdiger respons vertonen op gemakkelijker resoneren  met je omgeving.

Als rasechte hooggevoelige, ervaar ik in mijn hooggevoeligheid,  3 grote luiken:

 1. Het lijkt alsof ik een extra scan functie heb die als röntgenstralen door de materie heen gaan
 2. Ik kan me heel gemakkelijk verplaatsen in de ander of deel worden van de ander
 3. Het lijkt alsof ik deel van ben alles en daardoor alles begrijp/weet waarop ik intune of op focus, terwijl ik toch een individueel bewustzijn heb, dat alles registreert en in mijn bewustzijn brengt.

De duidelijke voordelen die ik ervaar dankzij mijn hooggevoeligheid

 • als hsp kan je prik je gemakkelijk door leugen en illusies heenprikken als je bewust leeft vanuit je gevoel. Je wetend voelen laat je dan direct weten hoe het echt in elkaar zit.  Als ik ‘fouten’ maak (lees het mezelf moeilijk maak), is het omdat ik mijn ratio of een onbewuste angst als leidraad neem en me tegen mijn wetend voelen laat ingaan.
 • als hsp weet je dingen gewoon,  zonder er een echt logische verklaring voor te hebben.
 • als hsp dring je veel sneller door tot de essentie, tot dat wat echt en waardevol is.
 • als hsp heb je een schitterend  VOELEND kompas die je altijd de juiste weg aangeeft.
 • als hsp kan je in een fractie van een seconde bijsturen zonder eerst alle pro en contra tegen elkaar te moeten afwegen. Je stemt als het ware af op het concept, maakt contact met de totaliteit waardoor je direct weet hoe het zit
  als hsp ben je veel creatiever en weet je overal een uitweg voor
 • als hsp kan je in meerdere lijnen tegelijk kijken/vertoeven,  waardoor je meer opties ziet dan andere. Als bewust hsp”er ben je beter voorbereid op wat staat te gebeuren omdat je leeft vanuit je onlogisch voelend weten en daardoor kan je je loskoppelen van verwachtingen en oordelen
 • het lijkt alsof alles samenkomt, je weet, ziet, voelt, denkt alles tegelijkertijd. Je bent zowel je individuele zelf als al het andere; je bent een duidelijk onderdeel van de grote stroming
 • Hierdoor heb je als BEWUST hooggevoelige,  meer kansen om te genieten in plaats van te overleven. Je lichaam is je voelend instrument dat je direct laat weten wat voor jou het juiste voedsel, de juiste job, vriend(in) is. Je voelt wat onecht of bedreigend is,  zonder dat je daar een logische verklaring voor nodig hebt. Je kan voorbeeld bij het opstaan  voorvoelen dat je vandaag een rotdag zal krijgen en dan krijg je inderdaad te horen dat je beste vriend in de problemen zit.

Bianca Acevedo (2014) is onder ander iemand die onderzoek heeft gedaan naar het hoogsensitieve brein . Ze heeft aangetoond dat de hersenen van een hooggevoelig persoon meer veel meer activiteit laten zien in die gebieden die betrokken zijn bij volgende thema”s:

 • – bewustzijn
 • – integratie van sensorische informatie. Je lichaam is een informatie verstrekkend of een waarnemend instrument via het voelen, proeven, ruiken, horen
 • – gericht op de sociale context, het groter geheel
 • – empathie, het invoelen of het verbindend voelen
 • – voorbereiding op actie

Je kan je hooggevoeligheid VOOR jou  laten werken in plaats van tegen je

Voor een hsp’er is het rampzalig om vanuit weerstand en onbewust gedrag in het leven te staan. De klappen komen veel harder bij je binnen. De eerste stap is dus het super belangrijke leren bewust in het leven staan. Op die manier leer jij je voelen gebruiken en erop te vertrouwen waardoor dit een instrument daar voor jou werkt in plaats van nu tegen je.  Zolang jij onbewust en buiten je gevoel leeft zal jij merken dat je  zowel in je relaties als op het werk,  als hsp sneller:

 • overprikkeld bent of je overweldigd voelt door emoties van anderen
 • gemakkelijk plots zonder ogenschijnlijke aanleiding,  al je energie kan verliezen en letterlijk  leeglopen
 • heel beïnvloedbaar bent voor de heersende of hangende sfeer
 • er een soort van extra alertheid is, alsof jij meerdere insteken krijgt vanuit je omgeving


Ik ben super blij dat ik van mijn hooggevoeligheid mijn passie en ‘dagtaak’ heb kunnen maken. Terwijl ik er tot mijn 44ste gewoon door overweldigd werd en  lichamelijk en emotioneel total op was. In snapte geen bal van het leven en verzande hierdoor meer en meer in angst en overleven. Mijn voordeel als coach is dat ik mij super gemakkelijk intunen in de levenslijnen van mijn klanten en als healer word ik gewoon onderdeel van de energie van de klant.

Hoe doe ik dat en hoe werk het? Tja dat is weer dat wetend voelen en dat onderdeel zijn van. Je kan dat niet uitleggen, het is gewoon zo. Ik heb nu wel leren mijn energie te begrenzen door maximaal 2 healingen en coachingen per dag te doen. Door heel veel tijd alleen door te brengen zodat ik kan ontladen en terug in mijn eigen energie komen, door heel bewust ja te zeggen tegen goedvoelende situaties en mensen en zonder schroom al de rest uit mijn leven te schrappen, door te handelen vanuit vertrouwen en acceptatie i.p.v. uit angst, door elke mogelijke vorm van weerstand los te laten en de realiteit te aanvaarden en willen zien. Heb ik nog last in grote menigten, van sterke geluiden en geuren en andere dingen? Ja natuurlijk, maar aangezien dat toch allemaal artificiële en onechte dingen zijn is het voor mij geen enkele opoffering om deze te vermijden. Ik vermijd die dus met plezier en blijf genieten van de vele voordelen die mijn hooggevoeligheid me biedt, in de eerste plaats een echte en authentieke wereld. Kan ik nog een gewoon leven aan? Ja, maar dat wil ik niet meer. De discipline en afzondering die ik nodig heb voor mijn job neem ik er heel graag bij. Ik kies elke dag opnieuw heel bewust om een hsp’er te zijn en dit ten volle te beleven en te ervaren.

Ik wil graag een healing of coaching

Hou het eenvoudig

Het aardse leven is technisch gezien zeer eenvoudig, het bestaat uit een ja of nee. Er is 1 manier om ja te zeggen maar 99 manieren om nee te zeggen. Overigens is ‘ja maar’eigenlijk nee.

Als hooggevoelige, ligt de klemtoon op voelen. De mens is een voelend wezen. Enkel om te voelen daalt de zielenenergie in, in een fysiek instrument. Zolang jij je hoofd als kompas gebruikt in plaats van je gevoel, zal jij ‘zwaar afgestraft’ worden. Omdat een hooggevoelige meer kracht en energie heeft, is de impact op zijn/haar leven en lichaam groter dan een niet-hsp.  Wanneer jij als hooggevoelige leert te werken met en te vertrouwen op je gevoel zal je merken dat je leven op magische wijze verandert. Jouw hooggevoeligheid is je sonar, gebruik hem zoals het bedoeld is.

Leven als hooggevoelige is een behoorlijke opdracht omdat je veel meer verantwoordelijkheid dient te nemen dan een niet-hsp. Als je als hooggevoelige niet de verantwoordelijkheid neemt om naar je gevoel te luisteren bezwaart en belast het resultaat je veel meer dan bij een niet-hsp. Durf je de verantwoordelijkheid te nemen en ‘ja’ en ‘nee’ te zeggen vanuit je gevoel , dan zal je een ontzettend rijke en boeiende wereld ervaren. Ik spreek hier uit eigen ervaring.

De belangrijkst te vermijden valkuilen voor een hooggevoelige zijn:

 • medelijden: vervang dit door mededogen en acceptatie
 • willen redden: vervang dit door de ander zijn eigen pad en mogelijkheden te gunnen om zichzelf waar te maken
 • weerstand en oordeel: laat dit los want het leven is feilloos
  handelen voor de lieve vrede: leer duidelijk en gemakkelijk nee te zeggen
 • de ratio: leer vanuit je gevoel te handelen en durf onlogische dingen te doen
 • durf te begrenzen en nee te zeggen
  automatische piloot: leer je bewust te worden van je drijfveren, woordgebruik en gevoel

Ik lees hieronder graag jullie ontdekkingen en meerwaarden dankzij je hsp zijn. Welkom in de club and enjoy your life.