Elke Maanfase heeft invloed op al het leven van de aarde
1. Nieuwe maan: een zeer krachtig moment, nu kunnen we plannen maken en
nieuwe dingen beginnen.
2. Wassende maan: een periode van opnemen, groeien en krachten opbouwen.
3. Volle maan: op het hoogtepunt te zijn, vol van kracht en energie.
4. Afnemende maan: periode van activiteiten afmaken, loslaten, opruimen en tot
rust komen.

Tijdens deze fase van nieuwe maan naar volle maan, voel je je lichter ( zwevend,
hemels)

Fase 1: Donkere en nieuwe maan
In deze fase is de maan onzichtbaar voor ons. Het is de periode tussen afnemende en wassende maan, Deze fas duurt een 4 tal dagen, twee dagen vóór de nieuwe maan en 2 dagen erna. De kracht van de maan is dan het minst sterk, een soort van adempauze tussen in- en uitademen. Gebruik deze fase om te reflecteren, mijmeren, bezinnen en tot contact met jezelf te komen.


Ongeschikt om
: voor operaties, veel van jezelf te vragen of grote actie te ondernemen.Wel om plannen te maken, bewuste voornemens te vestigen, wensen uit te spreken, te vasten of een sapdag te doen (omdat het ontgiftende vermogen van het lichaam nu het grootst is) en zieke bomen te snoeien.
Vermijd: alcohol, nicotine en cafeïne
Tuin: De zwaartekracht van de maan trekt aan water en vormt hét moment om bovengronds bloeiende zaden of planten te zaaien en eenjarige gewassen die zaad geven op hun vruchten, zoals kool, sla, spinazie en granen.

Fase 2: Wassende of groeiende maan
In deze periode groeit de maan weer naar volheid, dit van drie dagen na nieuwe maan tot drie dagen vóór volle maan. Gebruik deze tijd om je met nieuwe maan uitgezette intenties/keuzes, te onderzoeken, tot ontwikkeling te brengen en om geboden kansen te grijpen. Balans vinden in het opnemen, opladen, vernieuwen, uitrusten, dingen naar je toe trekken = manifesteren. De aarde ademt nu als het ware in.
Ideaal nu om: actie te ondernemen, samen te wonen/ trouwen/ te concretiseren, te sporten, aan te komen, dieper slapen, te werken aan relaties, werk, studie en gezondheid: alles wat het fysieke lichaam opbouwt en versterkt, werkt nu dubbel zo goed.
Ongeschikt om: wonden te genezen, vlekken te verwijderen, af te vallen, te ontgiften en te vasten..
Tuin: De aarde ademt uit als de trekkracht van de zwaartekracht van de maan afneemt, maar het schijnsel nog sterk is. De energie neemt toe en is goed voor bladgroei en om iets nieuws te beginnen. Het is een goed moment om te stekken, enten en verplanten en zaden te zaaien van eenjarigen met zaden in de vrucht, zoals bonen, tomaten en pompoenen. Je kunt ook bloeiende planten, struiken en bomen planten. Maai je gazon om de groei te stimuleren.

– Sterrenbeelden: Tijdens de maancyclus staat de maan circa twee dagen in elk teken van de dierenriem. Deze tekens worden daarnaast ingedeeld op de elementen aarde, lucht, vuur en water, die bevorderlijk ‘werken’ voor de plant. Zo sturen watertekens energie naar bladgroei en bladplanten zoals sla en spinazie.
De dagen dat de maan in de tekens van de dierenriem staat hebben een toepasselijke naam:
– Fruitdagen – vuurtekens (Ram, Leeuw, Boogschutter) Plant fruit op deze dagen, zoals aardbeien, bosbessen, pruimen, appels en zaai vruchtdragende groenten bonen, tomaten en pompoenen evenals gewassen die geteeld worden om hun eetbare zaden, zoals zonnebloemen en granen.
– Bloemdagen – luchttekens (Tweeling, Weegschaal, Waterman) Zaai mooie, geurige, decoratieve bloeiende planten en eetbare bloemen, zoals de waterkers.
– Worteldagen – aardetekens (Stier, Maagd, Steenbok) Zaai eetbare wortelen omdat de planten nu sterke wortels aanmaken die goed verankeren.
– Bladdagen – watertekens (Kreeft, Schorpioen, Vissen) Bladgroenten als sla, spinazie, kool en vruchten met een hoog watergehalte, zoals de komkommer, gedijen als ze worden gezaaid op bladdagen.
Hier zie je heel mooi in welk teken de maan staat. De maan staat telkens 2 dagen in een teken.