Om de insteek van dit artikel te snappen verwijs ik je graag naar mijn ander artikel over de voornamen

Toen ik mijn artikel aanklikte zag ik 2 reacties onderaan het artikel. Waarom is dat nu speciaal denk je? Wel wat mij boeide was het feit dat het 2 suzannes betroffen nl een susanna en een suzanne. En hup ik was weer getriggerd want dit was voor mij weer een symbolische knipoog dat ik nog iets essentieels ivm het artikel mocht benadrukken.

Dus was ik heel benieuwd naar de betekenis van de naam susanna .

Wat betekent de voornaam Susanna?

In het Hebreeuwse staat ‘Susanna’ voor (sjoesanah)wat “lelie” of “roos” betekend. En in het Turks, verwijst de naam ‘Suzan’ naar “brandend”.
Er is zelfs een patroonheilige Susanna, die hèt voorbeeld is van kuisheid en echtelijke trouw. Zij wordt blijkbaar ook aangeroepen tegen oogziekten en pokken.

Meisjesnamen afgeleid van Susanna:
Sanita; Sanna; Sanna-Marye (+ Maria); Sanne; Sanneke; Sannie; Sanny; Sue; Sue-Ann (Engels) (+ Anna); Susa (Duits); Susan; Susanna; Sussanah; Susette; Susanne; Suus; Suzan; Suzanna; Suzanne; Suzette; Suze; Suzet; Suzette; Suzie.

De extra benadrukking of symbolische vingerwijzing 

Voor mij vertelt de naam Susanna dat het belangrijk is om trouw te zijn aan  je ware zelf (verwijzing naar je voornaam)  en in dat geval is je voornaam de brandende lelie. Dit liever dan te  zwichten voor de nadrukkelijke overmacht van autoriteiten uit de buitenwereld. Luister naar de fluisteringen en de kracht van je voornaam, dan wordt jij ook onweerstaanbaar.  Wees je bewust van je kracht en schoonheid en gebruik de insteek van je voornaam om deze naar buiten te brengen. Stop met het proberen iemand anders te zijn dan jezelf. 

Hier vond ik het prachtige verhaal (ja ik hou ontzettend van verhalen) die de brandende schoonheid van de lelie verklaart.
Ik kopieer het verhaal hieronder. 

VERHAAL De susanna die trouw blijft aan haarzelf

De kuise Susanna is een vrouw uit zo’n apocrief gedeelte van het boek Daniël dat daarom ook genoemd wordt: Toevoegingen bij Daniël 1: 20.

In 597 vóór onze jaartelling wordt (volgens dat verhaal) een deel van de joodse bevolking door koning Nebukadnezar naar Babylon gevoerd. Onder de ballingen bevinden zich de schatrijke Joakim en zijn schone echtgenote Susanna.
Ze bewonen een prachtige villa omgeven door een lommerrijk park, waar Joakim zijn vrienden placht te ontvangen.

Susanna, waarschijnlijk in de veronderstelling dat het toegangshek gesloten is, neemt vrijmoedig een bad bij één der fonteinen. Overtuigd dat ze in de privacy van de tuin niet door buitenstaanders gezien kan worden wordt ze toch van achter het struikgewas bespied door twee oude rechters. Als die van elkaar bemerken, dat ze hevig opgewonden raken door Susanna’s schoonheid, besluiten ze haar voor het blok te zetten.

Ze komen tevoorschijn en trachtten haar met vleiende woorden en handtastelijkheden te verleiden met de woorden: “Zie de deuren van de hof zijn gesloten, en niemand ziet ons. We worden verteerd door verlangen naar jou. Doe wat wij je vragen en heb gemeenschap met ons.” Het kost Susanna echter niet de minste moeite om in haar kuisheid te volharden.
Dan dreigen de ouderlingen haar uit wraak aan te klagen wegens onzedelijke handelingen met één van de tuinknechten.

De oude snoodaards voegen de daad bij het woord en zo komt Susanna voor een volksgericht te staan samen met haar ouders en haar kinderen. Haar ene “nee” weegt niet op tegen de twee “ja’s” van de beide rechters. De gebruikelijke straf op overspel is steniging en veroordeling zal volgen.

Maar als Susanna naar de executie-plaats dreigt te worden gevoerd, treedt Daniël uit het volk naar voren. Daniël vermoedt dat er iets niet klopt en besluit de twee mannen apart van elkaar te ondervragen zonder dat ze elkaar kunnen horen. Ze leggen volkomen tegenstrijdige verklaringen af, de ene zegt dat de vrijpartij onder een mastiekboom heeft plaatsgevonden, de andere onder een steeneik.

De executie van Susanna door steniging gaat tot tevredenheid van het volk niet door. De dodelijke stenen treffen niet de kuise Susanna maar wel de beide oude geilaards.

Transformation Cards Logo    Je brandende schoonheid in beeld brengen? Ontdek meer over jezelf via deze voor jou unieke essentie in beeld gebracht. Jouw unieke transformatie kaart.