Depressie, blijkt een vast gegeven te zijn de laatste 20 jaar in de “beschaafde” westerse wereld. De meeste mensen lijden eraan een groot deel van hun leven of maken het toch 1x in hun leven mee.  Antidepressiva, blijkt  één van de meest voorgeschreven en gebruikte geneesmiddelen te zijn en gaan naar mijn gevoel als snoepjes over de toonbank.

Wat is er aan de hand, hoe kan het dat zoveel mensen ermee worstelen?

Kunnen we hier spreken van een modeverschijnsel, welvaarts ziekte of is het een belangrijk signaal? Er ligt inderdaad iets veel diepers aan ten grondslag. Onze huidige prestatie gerichte maatschappij is de ideale kweekvijver voor een depressie, want depressie is een letterlijk het weg- en onderdrukken van jezelf. De oorzaak is  een emotioneel conflict met betrekking tot verlies van territorium vanuit een gevoel van minderwaardigheid en een gevoel van er niet mogen zijn. Hierdoor kan deze zelfondermijning of het onderdrukken van jezelf als een sluipende dief je leven binnenglippen en het ondermijnen.

Het beeldplaatje van een depressie

Energetische communicatie met je ziel en gidsen communiceren , gebeurt altijd via beelden, vandaar ook de diepe werking van een juist uitgevoerde visualisatie.  Toen ik mijn gids inzage vroeg in de thematiek van een depressie, kreeg asap ik het beeld van een totaal verlaten asfalt weg met een diepe put in de midden, door een volledige verzakking.

Ik snapt asap het voor mij zeer sprekend beeld en zijn diepe gelaagdheid. Voor wie de symbolentaal nog niet begrijpt of nog niet gewoon is om hiermee te werken, duid ik  graag het beeld. Wil echter zelf oefenen met het werken met beelden en symboliek, neem dan een blad papier en noteer zelf wat elk stukje van het beeld kan betekenen volgens jou.  Sluit je ogen en vraag het beeld te zien en werk met het beeld die jij krijgt. Het plaatje hierboven is wat ik rechtenvrij vond op google.

De delen of facetten van het beeld die me direct in het oog sprongen

Ik kon er niet naast kijken, het gat in de midden van de weg vulde  direct mijn aandacht. Bij het ontleden van symbolen taal denk ik eerst aan onze rijke spreektaal, waar heel veel oude wijsheid aanwezig is, want toen het schrift nog niet bestond werd alles via verhalen en taal van de ene naar de andere generatie overgebracht.

 

  • door de grond zakken van schaamte (het van de aardbol willen verdwijnen)
  • de grond onder je voelen wegzinken (=beschaamd zijn , geen oplossing meer zien, zonder houvast vallen; je totaal verloren voelen)
  • iets of iemand de grond inboren (=een persoon of idee totaal afwijzen)
  • ik voel me in een (zwart) gat vallen (= het lijkt alsof je alle houvast kwijt bent)

Ben jij lieve mens, je al bewust van het feit dat jij het middelpunt bent van je leven? Wanneer jij nu als spilfiguur verdwijnt (de verzakking in het midden van de weg) is er geen leven, noch beweging meer. Sterker nog, je verhaal eindigt dan. Het beeld geeft ook weer dat jij  je door een bepaald idee (weg) of oordeel (asfalt) onderuit hebt laten halen.  Hierdoor wil je er niet meer zijn omdat je de pijn niet meer wil voelen,  je verzaakt en wijst letterlijk je scheppersmacht af. Als jij als schepper, schipper, autoriteit, verdwenen bent, dan is er een hiaat (het gat) en valt alles in je leven stil.

De weg ligt er verlaten bij, wat verwijst naar de doodsheid op je levenspad (niks meer (willen) voelen, beleven, ervaren), uitzichtloosheid. Het feit dat de weg van asfalt is, verwijst naar een starheid, gebrek aan flexibiliteit, een stevig afsluiten van je wijds- en grootsheid, een verharding van alle gevoel en emoties, een sterk afgebakende kleine ik met een oordelend en koud hart. Afgesneden van je ware innerlijke natuur en ontkoppelt van de rest van de natuur. Het feit dat ik niks zag naast de weg toont ook de troostloos- en uitzichtloosheid aan, vanwege het gebrek aan kleur, bloemen en struiken. Ook een diepe eenzaamheid wegens totaal gebrek aan verbinding met het geheel.
De kleur van de asfalt, zwartgrijs, verwijst naar doemdenken, zwartkijker, enge visie, onmacht, angst om keuzes en verantwoordelijkheid te nemen, het dimmen van je eigen kracht en licht.

Wat  wordt bedoelt met een territorium conflict?

Hoe kan iemand nu zo diep wegzinken en zichzelf totaal verliezen? Als mens heb je 2 polen in je: nl je dierlijke instincten en je ziele wensen. Je dierlijke instincten zijn zeer belangrijk omdat ze je helpen om fysiek te kunnen overleven en stevig op eigen benen te staan. We hebben allemaal al mogen ervaren dat deze boeiende wereld heel beangstigend en overweldigend kan zijn, waardoor je overvallen kan voelen. Van leuke tot overweldigende naar gevaarlijke situaties. Wanneer jij als persoonlijkheid niet stevig gegrond bent, of slecht in je vel zit kan je makkelijk onderuit gaan.

De emotionele “inslagen of shocks” worden bepaalt door je kijk op een bepaalde situatie en zijn voor elke persoon uniek en anders. Het is dus je beleving , het hoe jij de dingen ervaart, die zorgen voor de inkleuring en impact van het gebeuren. Je brein maakt geen enkel visueel verschil. Voor je brein is een tankwagen een tankwagen. Maar neem nu dat je man, over je hoofd beslist en je voelt je als het ware door hem overreden (buitenspel gezet). Dan registreert je brein, via je gevoel “gevaar, tankwagen overrijdt me”. De inslag in je hersenen is dezelfde of jij je overreden voelt of echt overreden bent.

Territorium conflicten draaien rond het idee dat er geen rekening gehouden wordt met je, dat je waardeloos en onbelangrijk bent. En dat is voor elke mens een andere beleving.

Voorbeeld, een man heeft zin in seks , vrouw zegt:” hmm nee schat nu niet, maar deze avond als je thuiskomt dan…..”. De man accepteert de belofte, voelt zich de hele dag tintelen van verwachting, kan bergen verzetten door deze adrenaline en dan komt de koude douche. Het is avond, de man heeft ongeduld, geeft wat duidelijke wenken en dan is het eindelijk tijd om te gaan slapen. Hij schuift dichter tegen haar aan, maar zij duwt hem weg met een korzelig: “ben je daar weeral met je seks. T’is altijd hetzelfde met je”. Bam, man snapt er geen bal van en voelt zich letterlijk ontmand en bij zijn “pietje “ gepakt (zo zeggen wij dat hier in west-vlaanderen). De man kan nu denken:” ben ik fout, ben ik een seksmaniak, wil/eis ik teveel van haar, … (een normale behoefte wordt hier afgewezen).

De depressie zal intreden als de persoon zich en afgewezen en minderwaardig voelt.
– vb een man vind zijn vrouw in bed met een andere man (zijn vrouw is zijn ‘territorium) Hier ervaart hij een verlies van territorium (slaat letterlijk aan zijn hart), het eerste zaadje voor een hartinfarct wordt hier gepland en er komt al grote druk op zijn levensvreugde.
— de minnaar van zijn vrouw blijkt bovendien een bekende, VIP man te zijn. Dat is een dubbele klap (verlies van territorium en verlies van eigenwaarde) de depressie ( het zichzelf onzichtbaar maken) zal zich inzetten. Vrouwen ervaren datzelfde als hun man wegloopt met een jongere, mooiere vrouw.

Het vergif binnen dit conflict

Dankzij dit territorium verlies, krijg jij een sterk minderwaardig gevoel en erger nog, je voelt je zelfs schuldig aan het resultaat. Hierdoor kom je vrij snel in een neerwaartse spiraal van “had ik maar …..”. Je denkt dat jij iets fout gedaan hebt en je blijft jezelf maar straffen met de retorische vraag waarin jij tekort schoot. In je brein hoor je steeds het oordeel of vonnis : ‘ik ben uit de boot gevallen” en je zak steeds dieper en dieper, en als je deze negatieve peptalk niet kan stoppen zal je vervallen tot en zelfs verzanden in een totaal lethargische houding. Je bent murw en je enige oplossing om uit dat drijfzand te geraken, is door jezelf op te geven en te veroordelen tot overduidelijke verliezer vanuit de gedachte of ik nu vecht of niet, ik ben al op voorhand de verliezer”. Met andere woorden je berust en geloofd in je onmacht. In plaats van dit concept los te laten en voor jezelf en een ander concept uit te kiezen, blijf je hangen in het oude vertrouwde denkpatroon, je ooit in het gezicht gegooid door je ouders/opvoeders. Het inzicht dat jij het middelpunt van jouw leven bent heb jij nog niet begrepen, noch ontdenkt.

Het leven ervaar jij als zwaar en drukkend

Voor de depressieve mens, voelt het leven zwaar, verstikkend en overweldigend aan. Meestal loop je letterlijk gedrukt en verdrukt onder een gewicht/schuldgevoel/eenzaamheid. Het lijkt alsof  niemand belang in je stelt en voel je je snel overbluft door anderen. Omdat je het gevoel van verbinding kwijt bent met jezelf en je omgeving, ben je ook niet gegrond en ben je volledig gedesoriënteerd en leeggelopen. Je functioneert nog op automatische piloot maar eigenlijk is alles je teveel en heb je nergens nog interesse in omdat je volledig losgekoppeld bent. Je koppelt je letterlijk energetisch los van jezelf.

De stap in de leegte, het zwarte gat

Als je depressief bent, stap je letterlijk uit je eigen spoor en wordt je als een wandelende zombie, dat naast je pad loopt. Er is geen ruimte meer voor beleving en ervaringen. Je zet je knop van levensvreugde op OFF.

Dit zorgt ook voor hormonale disbalans, mannen worden minder man en vrouwen minder vrouw een soort van neutralisatie. Met onderdanigheid en soort van gebrek aan competitie/daadkracht als gevolg.

De bio-logische reactie van je fysieke lichaam

Gelukkig ontdekte ik de germaanse geneeskunde, die een verbluffende biologica liet zien van ons lichaambewustzijn. De germaanse geneeskunde toonde me heel duidelijk aan dat je lichaam met je samenwerkt en het beste met je voorheeft. Wanneer je emotionele shocks niet direct kan plaatse en loslaten, houdt je lichaam deze voor je vast totdat jij er klaar voor bent om het thema te begrijpen en te plaatsen. Wanneer je iets ervaart  als een “klein” conflict, zal de reactie een bronchitis of griep zijn. Ervaar je iets als een behoorlijk conflict krijg je zware longontsteking. Treft het je bijzonder zwaar, dan volgt longkanker.

Er zijn 3 soorten van emotioneel/fysieke inslagen
– verlies van territorium, in het hart , in al zijn gradaties tot aan het hartinfarct
– bedreiging van territorium, bronchiën en longen, in al zijn gradaties tot aan longkanker
– afbakenen en begrenzen van territorium, blaas: in al zijn gradaties tot aan blaaskanker

In de genezingsfase van een depressie is er altijd sprake van een ontsteking in de onderliggende organen

Bij het zich bedreigt voelen in je territorium ontstaan longconflicten (jezelf geen zuurstof/ruimte gegund) en ontstaan meestal vanuit:
– ruzies op het werk of met vrienden of binnen het gezinsleven
– angst voor wat de anderen zullen zeggen of denken van me

Wanneer anderen over je grenzen gaan (afbakening territorium) ontstaan blaas problemen. Je bent dan goed pisnijdig maar je zwijgt voor de “lieve” vrede. Ik had veel blaasontstekingen in mijn relatie want mijn ex-vriend liet ik vaak over mijn grenzen gaan.

Onze natuurlijke drang om het eigen territorium af te bakenen

Bij de dieren is dat nog heel goed merkbaar, dit afbakenen van het territorium met een beetje urine. Dat biologisch programma loopt ook bij de mens. Dus als je het gevoel hebt dat je je grenzen niet goed kan bewaken reageert je lichaamsbewustzijn heel slim en logisch: “ het denkt ik heb meer urine nodig’. De slijmvliezen in je blaas verzweren of ontsteken waardoor je blaas een grotere hoeveelheid urine kan bevatten. Voel je je als man of vrouw ontkracht komt er nog een depressie bovenop met als grondthema : afbakening territorium
– Bij een klein grensconflict heb je een gewone blaasontsteking
– voel je dat er teveel over je grenzen gelopen wordt, ontstaan er blaas poliepen
– heb je het gevoel dat er totaal een rekening gehouden wordt met je zal blaaskanker ontwikkelen

De juiste vraag stellen in zulke situaties

Voor je brein is het onmogelijk om het onderscheid te maken tussen dat wat je emotioneel overweldigd en dat wat je fysiek overweldigd en in gevaar brengt. Van zodra je stress krijgt van iets, registreert je brein dit als gevaar.

Op dat moment is het zinloos om jezelf in vraag te stellen, beter is om het concept in vraag te stellen. De juiste vraag is: ‘zitten we op dezelfde golflengte?’.

  • Zoek jij als vrouw enkel bescherming bij een man, dan kan je man over je hoofd handelen. Ben je uit liefde bij hem, zal jij je met respect behandelt voelen.
  • Zoek jij als man enkel een mooie vrouw, dan kan zijn van binnen frigide en ijskoud zijn. Volgde jij je hart dan zal jij je warm en gekoesterd opgevangen voelen.

Territorium conflicten ontstaan bv als een ander zich bemoeit met jou zaken, beslist over je hoofd, kiest voor een ander, je onthoud dat waar je recht op hebt, over je grenzen gaan, dingen van je eisen.

Een territorium conflict is altijd een GOUDEN moment. Het toont je dat je op je huidige pad enkel overleeft omdat je keuzes gemaakt hebt vanuit je hoofd ipv uit je hart. Het enige probleem hier is dat jij niet durft voor jezelf te kiezen en op te komen. Je zet die ander of een idee op de eerste plaats. Je zegt ja tegen die ander of dat idee in plaats van tegen jezelf!

In 2009 heb ik een zware depressie doorgemaakt, waarik nu op terugkijk als een gouden moment. Ik heb er mezelf ontdekt zonder enige vorm van medicatie. Het leven draait om groeien, jezelf een stem geven, antidpressiva legt jezelf enkel het zwijgen op.

De angst voor je lichaam loslaten

Sommigen worden bang als ze bovenstaande lezen, maar dat hoeft helemaal niet. De lichaamstaal begrijpen is echt een fantastisch hulpmiddel maar dan dien je wel eerst vriendschap te sluiten met je lichaam. Ik heb leren luisteren naar mijn lichaam en vond fantastische antwoorden en inzichten via de germaanse geneeskunde. Ik zat heel diep en ik ben er zelfs van overtuigd dat ik juist kanker VERMEDEN heb omdat ik de mechanismes en de boodschap van mijn lichaam begrepen hebt. Ik ben zelf heel lang bang geweest om botkanker te krijgen omdat mijn grootmoeder dat had. Nu heb ik dit losgelaten want dankzij de oa de germaanse geneeskunde kan ik nu op tijd ingrijpen en mijn lichaam gezond houden.