Wie zich de moeite getroost om regelmatig zijn kefir te gebruiken zal op den duur snel kefir bloemen op overschot hebben. Je hoeft ze zeker niet weg te gooien, daarvoor zijn ze veel te gezond en nuttig. Ik doe er het volgende mee:

  1. Delen met anderen dat kostbare natuurlijke goedje 
    Ik ga ervan uit dat jij graag gezond bent en dat je dat je vrienden en kennissen ook gunt? Delen is de boodschap. Hou echter altijd zelf een 2 tal porties in de vriezer achter de hand voor het geval er iets met jouw kweek gebeurt.
  2. Bewaar een deel in de vriezer als backup
    Nog een extra backup voor het geval dat. Hou ze maximum 6 maand in de vriezer en vries dan nieuwe porties in. V
  3. Gebruik een deel van je melkkefirkorrels om waterkefir mee te maken of vice versa.
    Ja, je kan melkkefirkorrels gebruiken om waterkefir te maken, spoel ze hiervoor eerst goed af met water. Eénmaal op water gefermenteerd kan je niet meer terug naar melk. Je zal ook merken dat je kefirbloemen niet meer zullen groeien. Als je ze op water fermenteert moet je er suiker indoen, wat ze fermenteren via de lactose (melksuiker) en in water via suiker. Ik gebruik ongeraffineerde rietsuiker.
    Melkkefir bevat meer verschillende micro-organismen dan waterkefir, het zijn echt twee verschillende culturen.
  4. Verwerk ze in cakes, pudding,smoothies, dressings of eet ze gewoon op
    De bloemen hebben een hele sterke zuiverende impact dus start met het eten van een paar bloemen. Eet je er direct teveel van kan je behoorlijk buikkrampen krijgen dus langzaam opbouwen om sterke ontgiftingsverschijnselen te voorkomen
  5. Voer ze aan je hond, kat of kippen
    Hiervoor geldt hetzelfde: niet te veel tegelijk, super gezond voor je dieren en normaal lusten ze zowel de melk als de bloemen.
  6. Verrijk er je potgrond voor je potplanten
    Gewoon een paar kefirbloemen door de potgrond mengen voor wat extra voeding voor je planten zal zorgen. Ook je composthoop krijgt zo extra bacteriën die zullen zorgen voor een snellere omzetting. Een beetje doorspoelen in je toilet zal je septische put ook helpen de job te klaren.

Lees hier meer over de vele gezondheidsvoordelen van de kefir

Recepten met kefir

Wat is wei en wat kan je doen met je kefir wei?