Jij, elke mens is op zoek naar veiligheid en probeert om zoveel mogelijk pijn te vermijden. Dat is je overlevingsinstinct dat spreekt want enerzijds is je lichaam zeer sterk is en anderzijds bijzonder kwetsbaar.
Zolang jij onbewust leeft of net zoals het gros van de mensen op automatische piloot, zal jij reageren vanuit een eerder defensieve levenshouding, bang voor pijn of foute beslissingen te nemen die weer pijn zullen doen.

Woorden, ervaringen doen echt pijn!

Wat iemand zegt of doet heeft een grote impact op je. De emotionele impact is even groot of reëel als het krijgen van een stevig fysieke klap. Je hebt mss zelf al eens ervaren dat de boosheid van de anderaanvoelde alsof je een stevige stomp in je maag kreeg.

En dat klopt, want Californische onderzoekers hebben ontdekt dat:
– woorden of sociale afwijzing ongeveer dezelfde netwerken in de hersenen stimuleren als echte fysieke pijnen.
– dat als iemand je met opzet pijn doet, jij meer pijn ervaart dan als iemand je per ongeluk treft.
– dat je minder pijn ervaart als je naar iets moois kijkt.
– en dat één van de beste pijnstillers is, het kijken naar een foto van je geliefde.

Verder beweren ze ook dat je de pijn van een fysieke wond hebt kan verminderen als je er door een verkleinglas naar kijkt. Ik heb dit echter nog niet zelf geprobeerd want heb enkel een vergrootglas in huis en heb nu niet direct zin om mijn pijnen “uit te vergroten” ;-).

Horen over pijn, leidt tot pijn

Duitse onderzoekers van het departement Biologie en Klinische Psychologie, wisten te ontdekken, dat dat de hersenen waar pijn geregistreerd wordt zelfs al gestimuleerd worden enkel bij het horen van de woorden ‘pijnlijk’, ‘prikje’, ‘steek’, ‘wonde. Zelfs een simpele waarschuwing dat iets zal pijn doen, zorgt voor een pijnregistratie in de hersenen. Je hersenen zijn zeer specifiek op het gebied van pijn want woorden zoals ‘verschrikkelijk’ of ‘afschuwelijk’ bleken zonder effect te zijn.

Vergeet het dus maar als je iemand probeert op zijn gemak te stellen met zinnetjes als:” het zal niet veel pijn doen of het zal maar een beetje pijn doen. De pijnpiek snerpt al door de hersenen.
Ook praten over hoeveel pijn je hebt en waar, maakt de pijn alleen maar erger. Ze ontdekten dat chronische pijn patiënten meer pijn kregen telkens hen gevraagd werd om te omschrijven hoe ze zich voelen. Wat voor mij volstrekt logisch is want daar waar jij je aandacht op richt, stuur je energie naar. En wat energie krijgt groeit of wordt versterkt. Zo klaar als pompwater.

Bewustwording

Een gevoel van onveiligheid ontstaat dus uit je angst voor pijn, angst voor verlies, angst voor afwijzing. En je angst kan in jou blijven leven zolang jij op de één of andere manier het idee hebt dat jij waardeloos of machteloos bent.

Het woordje loos staat voor verlies. Ergens onderweg, in je prille jeugd bent jij een stuk of meerdere stukken van jezelf “verloren”. Je hinkelt als het ware op 1 been, altijd bang om te vallen. Je zoekt een steun in de buitenwereld ipv gewoon terug op je beide benen te staan.
Enkel bewustwording kan zorgen voor de nodige veiligheid, stabiliteit en structuur. Zolang jij in overlevingsmodus zit of op automatische piloot heb jij geen zicht op de onderliggende mechanismen die aan het werk zijn. Pas wanneer je de koe bij de horens hebt, kan ze niet meer met je op de loop. Dan ben jij baas.

Kijk maar eens hoe gemakkelijk jij van je stuk te halen bent door een dokter. Hoe snel maakt een dokter je niet bang in de zin van: “als je dit of dat niet laat doen dan ….of dit is de enige mogelijk je moet chemo nemen of zware medicijnen”. Laat je nooit bang maken want niemand heeft de wijsheid in pacht. Er zijn volgens het tv programma “mysteries diagnosis” 30 miljoen ONVERKLAARBARE ziekte situaties.

Luister naar de taal van je lichaam

Leer de wijsheid van je eigen lichaam te volgen. Dokters kunnen al veel maar zolang ze de geest blijven loskoppelen van het lichaam is hun kennis zeer beperkt. Je lichaam heeft een eigen agenda en reden voor zijn reactie. Volgens de germaanse geneeskunde is elk ziekte patroon juist een biologische weg voor genezing van de ziel. Ontelbare mensen kwamen letterlijk tot zichzelf na een zware “ziekte”. Hun lichaam “dwong” hen om een andere weg in te slaan. Je lichaam staat ten dienste van je ziel en leven draait rond zelfontplooiing. Mensen met een gezonde kijk op zichzelf of voldoende eigenliefde en zelfrespect zullen weinig biologische alarmprogramma’s kunnen laten rinkelen.

Rinkelt en rammelt jouw lichaam? Dan is dat een wake-up call voor jou. Wie ben je, waar hou je van en wat geeft jou vreugde? Nog niet ontdekt, dat is het hoogtijd.

Snap je de boodschap van je lichaam nog niet mss kan ik je helpen met healing of coaching.

Ja ik wil graag hulp