Het thema veiligheid en geborgenheid in de kijker.

Elke mens is op zoek naar veiligheid en dat is biologisch ingebouwd vanwege het feit dat ons fysieke lichaam enerzijds zeer sterk is en anderzijds kwetsbaar.  Bij de mens die nog onbewust in het leven staat, zal de focus op bescherming en een eerder defensieve levenshouding als een rode draad door zijn leven lopen. 

Woorden doen echt pijn!

Wat iemand zegt of doet heeft een grote impact op ons. De impact is even groot als mochten we een stevig fysieke klap krijgen. Je hebt mss zelf al eens ervaren dat de boosheid van de ander aanvoelde als kreeg je een stevige stomp in je maag.

En dat klopt, want Californische onderzoekers hebben ontdekt dat:
– woorden of sociale afwijzing ongeveer dezelfde netwerken in de hersenen stimuleren als echte fysieke pijnen.
– dat als iemand je met opzet pijn doet jij meer pijn ervaart dan als iemand je per ongeluk treft.  – dat je minder pijn ervaart als je naar iets moois kijkt.
– en dat één van de beste pijnstillers is, het kijken naar een foto van je geliefde. 

Verder beweren ze ook dat als je een fysieke wond hebt en je kijkt ernaar door een verkleinglas je minder pijn zal voelen. Heb dit echter nog niet zelf geprobeerd want heb enkel een vergrootglas in huis en heb nu niet direct zin om mijn pijnen “uit te vergroten” ;-). 

Duitse onderzoekers van het departement Biologie en Klinische Psychologie,  wisten te ontdekken,  dat dat de hersenen waar pijn geregistreerd wordt zelfs al gestimuleerd worden enkel bij het horen van de woorden ‘pijnlijk’, ‘prikje’, ‘steek’, ‘wonde. Zelfs een simpele waarschuwing dat iets zal pijn doen, zorgt voor een pijnregistratiei in de hersenen. Je hersenen zijn zeer specifiek op het gebied van pijn want woorden zoals  ‘verschrikkelijk’ of  ‘afschuwelijk’ bleken zonder effect te zijn. 

Probeer dus nooit meer om iemand op zijn gemak te stellen met het zinnetje:” het zal niet veel pijn doen of het zal maar een beetje pijn doen. De pijnpiek snerpt al door de hersenen. 

Ook praten over hoeveel pijn je hebt en waar, maakt de pijn alleen maar erger. Ze ontdekten dat chronische pijn patiënten meer pijn kregen telkens hen gevraagd werd om te omschrijven hoe ze zich voelen.

Bewustwording

Een gevoel van onveiligheid ontstaat dus uit je angst voor pijn, angst voor verlies, angst voor afwijzing. En je angst kan in jou blijven leven zolang jij op de één of andere manier het idee hebt dat jij waardeloos of machteloos bent.

Het woordje loos staat voor verlies. Ergens onderweg, in je prille jeugd bent jij een stuk of meerdere stukken van jezelf “verloren”. Je hinkelt als het ware op 1 been, altijd bang om te vallen. Je zoekt een steun in de buitenwereld ipv gewoon terug op je beide benen te staan. 

Enkel bewustwording kan zorgen voor de nodige veiligheid, stabiliteit en structuur. Zolang jij in overlevingsmodus zit of op automatische piloot heb jij geen zicht op de onderlingende mechanismen die aan het werk zijn. Pas wanneer je de koe bij de horens hebt, kan ze niet meer met je op de loop. Dan ben jij baas. 

Is het echt zo eenvoudig? Ja gewoon weer rekenen op jezelf, vertrouwen op jezelf en geloven in jezelf.

Je kan deze processen versnellen met een healing, coaching of met het middel digIK