Paneer of panir is een kefirkaas die vooral in Zuid-Azie wordt gegeten
Ingrediënten voor 4 personen:
2 liter melk |
Je hebt zowel gewone melk als kefir melk nodig. Aan de melk voeg je voor dit recept het Indiase specerijenmengsel garam masala toe. De melkkefir gebruik je als stremsel voor de melk. Door het zuur van de melkkefir schift de melk in vlokken en een lichtgele melkwei. De melkwei giet je af door een doek en je houdt de kaaswrongel (kwark) over.
Het maken van de paneer: Doe melk en garam masala in een pan en breng aan de kook. Draai je vuur uit en voeg roerend de melkkefir (of citroensap) toe. Je hoeft niet perse al de melkkefir of citroensap toe te voegen, genoeg om vlokken te doen ontstaan. Door de toevoeging van de melkkefir (of citroensap) gaat de melk schiften. Er ontstaan vlokken en het vocht (de melkwei) begint gelig te kleuren. Is de melkwei nog wit, voeg dan wat extra melkkefir toe. Leg een doek (bijv. kaasdoek, maar kan ook met een theedoek) in een vergiet en giet hierin de inhoud van de pan. Je houdt nu de kaaswrongel over. Vouw de punten van de doek naar elkaar toe, draai de doek en knijp het vocht er zoveel mogelijk uit. Rooster de amandelen en laat deze afkoelen. |
Een salade met paneer, mango, amandelen, tomaten
Doe 8 eetlepels olijfolie, 1/2 bosje koriander en 1 teen knoflook in een pannetje. Zet 30 minuten op een laag vuur. Zeef de olie en laat afkoelen tot gebruik.
Haal de paneer uit de koeling en snijd deze in blokjes van 3×3 cm en bak ze bruin in wat zonnebloemolie. Laat afkoelen.
Was de sla (snijd of pluk deze in stukken). Snijd de tomaten in stukjes, schil en snijd de mango, snijd de lenteui in kleine ringetjes en doe alles met de sla en de paneer in een schaal.
Maak een dressing door wat mosterd, limoensap en de korianderolie door elkaar te mengen. Vermeng de dressing met de andere ingrediënten in de schaal. Voeg peper en zout naar smaak toe en doe er op het laatst de geroosterde (evt. gehakte) amandelen en limoen of citroenrasp toe.
Garneer met de overgebleven korianderblad en geef er Indiase Naan of stokbrood bij.
Gewone kwark maken
Dan neem ik een grote hoge vaas of weckpot en laat er een neteldoek of bij gebrek eraan een grote zakdoek in hangen en knijp die bovenaan vast met wasknijpers. Dan giet ik mijn kefir in die zakdoek, zet de vaas of weckpot in de frigo waar die dan zeker een 5tal uur mag uitlekken. Daarna hou ik de kaaswrongel of kwark over en onderaan vind je dan de doorzichtige substantie (wei).
Geef een reactie