Ontvankelijkheid is een houding waarbij jij je openstelt. En dit op een alerte, open en nieuwsgierige manier.  Net als een kind voor wie de almacht van het leven en zijn magie de normaalste zaak van de wereld zijn. Een kind droomt over kastelen, ridders en draken en in zijn beleving zijn ze echt. Vandaag is het kind een ridder en morgen is ie de draak zelf. In het leven kan en mag je alles. Dat wil zeggen dat je mag openstaan voor alle mogelijkheden en de oneindige magie.

Als er al een verwachting is dan is het in de vorm van een kinderlijke blijheid en onbevangenheid, omdat je nieuwsgierig uitkijkt naar de vorm waaronder het naar je zal komen. Deze vaardigheid zijn we ergens tijdens onze tienerjaren kwijtgespeeld. En nu dingen we voorwaarden en vormen af van de het leven. Ik doe dit als dit of dat vervult is, of ik wil dit onder deze vorm. En foetsie is de magie want je hebt het al zelf ingevuld van je beperkende geest.

Waarin ligt de magie van het wensen? Jij vult je wens in met die aspecten die je zeker wil ervaren maar de vervulling of de vorm waaronder het naar je toe komt ligt enkel in het bereik van de kosmos. Je kan dan enkel alert en vol vertrouwen zijn omdat je weet dat het goed zal zijn wat naar je toekomt. Je kan hierop vertrouwen omdat het antwoord altijd trouw zal zijn aan je intentie.

Wat naar je toekomt accepteer je zonder het te willen veranderen of manipuleren. Voelt het goed dan was je intentie zuiver, voelt het slecht dan heb jij vanuit angst iets proberen af te dwingen. En dan ga je het waarom van je wens herbekijken en ontdoe je het van elke vorm van dwingende vorm of moeten.

Ontvankelijkheid is een vrouwelijk kracht, net als een vrouw die niet weet welk kind/ziel ze in haar buik krijgt maar ze laat het toch geboren worden. Nieuwsgierig naar hoe het zal voelen om het in de armen te houden, hoe het zal uitgroeien…..
Zorg dat je daadkracht en ontvankelijkheid met elkaar samenwerken en in balans zijn. Want zolang je daadkracht verwrongen is door controle blijf je uit balans.
Stel je open voor liefde = voor dat wat goed voor je voelt!
Zodra je als volwassene ontvankelijk wordt voor jezelf (dat wat goed voor je voelt), veranderen de omstandigheden van je leven automatisch mee en kom je meestal, langzaam maar zeker, in gelukkiger vaarwater terecht.

Een citaat van Osho maakt dit duidelijk.

‘Van iets of iemand houden is simpel; het gaat niet in tegen je ego. Als je van iemand houdt dan geef je iets aan die persoon en dat maakt dat je ego zich groter voelt. Jij bent degene die geeft, die groot en sterk is, en die ander is de ontvangende partij. Dus je voelt je goed en je ego zwelt. Maar als je liefde ontvangt, ben je niet meer de baas. In het ontvangen voelt je ego zich vernederd en gekwetst.

Je ego voelt zich in schuld staan. Daarom is liefde ontvangen moeilijker dan liefde geven. Leer beide polen van liefde te integreren zowel het geven als het ontvangen.’

ZO OEFEN JE ONTVANKELIJKHEID:
– dankbaarheid; wees 5x per dag dankbaar
– glimlach als je wandelt of met de auto rijdt, dan wordt je een magneet
– laat anderen in hun waarde: laat elke vorm van kritiek of oordeel los en probeer gewoon dank u te zeggen als je een compliment krijgt ipv kritisch te worden. Durf maw jezelf en de ander te vertrouwen.
– durf aan te geven als je iets fijn vind
– probeer je bewust te worden van alles om je heen: een ritseling, een vogel, een vlinder

ontvang-kelijkheid is durven dromen, durven wensen en er op een eerlijke manier voor openstaan om het te willen ontvangen  = jezelf waardevol genoeg vinden

Deel gerust dit artikel als je anderen een steuntje in de rug wil geven

Van harte

Isabelle Lambrecht

healer en coach