In de vorige nieuwsbrief stelde ik de vraag naar wat het subtiele verschil is tussen grip krijgen op iets of iets
proberen te controleren?

      – Waarom lees jij mijn teksten? Om je beter in je vel te voelen.
      – Hoe kan jij je beter in je vel voelen? Door de juiste keuzes te maken voor jou.
      – Hoe kan jij de juiste keuzes maken? Door in te voelen of iets goed voelt of niet.
      – Hoe kan jij je keuzes bijsturen? Door te begrijpen waar jij mee bezig bent?

Begrijpen waar jij mee bezig bent

Begrijpen waar jij mee bezig bent, houdt in dat je je bewust wordt van je denken en je
handelen. Dat je inzicht ligt in het waarom jij doet wat je doet, het waarom jij denkt zoals
jij denkt, het waarom jij spreekt zoals je spreekt

In de middeleeuwen werd het woord begrijpen meer gebruikt in de zin van aanvatten (ter
hand nemen) en werd dan meer omgebogen naar omvatten. Je kan het ook omschrijven
als, met het verstand bevatten. Een synoniem is snappen en mijn innerlijke gids voegt
hieraan toe, het happen in iets.

Ik leer de dingen te begrijpen door zoveel mogelijk facetten ervan te “proeven”. Zoals je
hierboven kan zien, probeer ik zoveel mogelijk facetten van het concept te belichten,
zodat ik kan doordringen tot de essentie.

Aanvatten of ter hand nemen : je doet er iets mee. Stel jezelf de vraag wat je ertoe aanzet om er iets mee te doen. Zo wordt jij je bewust van je motivatie of drijfveer. Is het liefde of angst, die je drijft? = je waarom
Omvatten of behelzen: wat wil je ermee zichtbaar maken? Stel jezelf de vraag, wat je ermee beoogt, wat wil je ermee naar buiten brengen of bereiken? Wat is het vat waaruit jij tapt? = je wat (vorm)
Met je verstand bevatten : wat heeft het jou & de wereld te bieden? Wat is de inhoud, waar wil jij voor staan? = je geschenk of gif(t) Waarin hap jij?


Hier komen we in het bijbelse verhaaltje van Adam en Eva. Lang vond ik de bijbel maar onzinnig en onbegrijpelijk. Maar nu ik de symboliek achter de dingen beter begin te snappen, merk ik dat de bijbel een parel aan wijsheid in zich draagt.
Adam, de mannelijke energie, de actie. Eva, de vrouwelijke energie, de reactie. Geven en nemen, idee en vorm(resultaat). Kracht en macht. 

Waar wil jij betekenis of uiting aan geven
Hier een paar antwoorden die ik kreeg van lezers en mijn duiding. Dankzij de verschillende invalshoeken kan je nog beter de gelaagdheid (subtiliteit) van het concept begrijpen

Deze hier vond ik een schitterende insteek, waar ik zelf niet opgekomen was.
1 Hihi…’verklaar me de subtiliteit’…leuk je kosmische quizvragen ; ) ik doe een poging…Grip krijgen op iets komt voort uit gedragen vertrouwen waarin we ruimte innemen. Iets proberen te controleren komt door een gebrek aan vertrouwen waardoor we ruimte onttrekken.
Je geeft hier een bijzonder leuke insteek, ruimte innemen. Ik voel dat je het weet maar dat je zelf de gelaagdheid van je antwoord niet door hebt, schitterend gewoonweg. Inderdaad het komt voor uit het trouw zijn aan jezelf en daarmee het trouw zijn aan de bron….maw je bent één met de situatie met de essentie en daardoor kan je ze zichtbaar maken of de ruimte innemen. Het klopt dat controle gebrek aan vertrouwen is of angst waardoor je ruimte onttrekt. Je maakt letterlijk antimaterie want je bent niet meer gegrond en leeft in een illusie. Hier kan ik echt van genieten van dit uitdiepen. Met uitdiepen bedoel ik in de lagen gaan, net alsof je drinkt van iets en het zo onderdeel van jezelf maakt. De microkosmos binnen de macrokosmos.
—————-
2 Grip kan je “wensen” en dan ga je om met kracht. Het vrouwelijke van energie. Proberen te controleren … dat is “willen” en dan ga je om met het mannelijke van energie.

► Hier is er al een juiste aanwijzing van energie maar de clou ontgaat die persoon hier nog. Grip krijg je door onderdeel te worden van. Met wensen zit je weer in het rationele. Grip krijg je als je onpersoonlijk wordt maw als je weer één wordt met de geheel en daarmee een uiting van de bron. Elke mens is een onpersoonlijk kanaal voor de bron. Het is de bron die bepaalt welk facet via jou tot uiting kan gebracht worden.
——————-
3 Controleren is willen sturen, je krampachtig in spanning vastbijten om t vast te grijpen. Grip krijgen is zoeken in de energie van dat moment om staande te blijven en te begrijpen… je kunt ieder moment meebewegen maar wil wel blijven staan en begrijpen
Vast grijpen klopt en meer nog het willen vasthouden daarom wil je hier controleren.Met controleren stuur je ook aan op een bepaald resultaat. Zoeken is weer ratio gebonden en beoogd een resultaat. Grip krijgen is de dingen begrijpen juist vanuit het voelen van de éénheid. Als je het moment accepteert en je eraan overgeeft zal je één worden met het gebeuren. En juist door het onderdeel te worden ervan krijg je er grip op.
—————————-
4 Graag wil ik reageren op jouw vraag mbt de principes grip of controle. Ik denk dat grip te maken heeft met begrip, met het doorvoelen en begrijpen.. Controle wordt voortgedreven door angst en bij controle ontbreekt het aan het bewustzijn wat grip wel in zich heeft.
Ok maar wanneer doorvoel je iets? Als je ermee versmelt, één mee wordt. Controle is idd gestoeld op angst en angst is altijd een gebrek aan bewust-zijn, want het is ontstaan vanuit zelfafwijzing. Zelfafwijzing is het onbewust of wegdrukken van facetten van jezelf (=bron en tegenwoordigheid). Wie bewustzijn aan elkaar schrijft snapt ook niet de
essentie van dit woord, lees eens bewustzijn en lees eens bewust zijn en je zal begrijpen dat de klemtoon op het zijn ligt. Ik ben is begrens, het zijn is onbegrensd. 
——————————-
5 Als je Grip wilt krijgen krijgen op iets, wil je iets kunnen voelen in al je vezels , voelen dat het goed is, dat het klopt, dat het je moeiteloos af gaat omdat je het “weet” , vanuit je hart❤ En gebruik je ook je hoofd ? en handen ?? (Lichaam? Als je iets probeert te controleren doe je dit vanuit je “hoofd” , vanuit een onzekerheid ben je op zoek naar zekerheid, wil je iets of een situatie “beheersen” om een goed gevoel te hebben, je onzekerheid niet te voelen.
klopt dat je het voelt in al je vezels en dat je weet en dat het spontaan gaat. Maar hoe doe je het? wat heb je hiervoor nodig?Het je openstellen en er één mee worden. Klopt controleren is vanuit je hoofd omdat je zekerheid wil, je wil sturen naar een resultaat die jij vooropstelt. En heeft niks meer te maken met overgave maar alles met het proberen iets naar je hand te zetten.
—————————————-
5  Wanneer ik mijn gevoel inzet op ‘grip krijgen’ en ‘proberen controleren’ voelt het verschil aan als inzicht versus illusie. Ik zie grip krijgen dan als het vastpakken van dat iets, het wentelen, ernaar kijken, met de bedoeling het beter te begrijpen. Maar daarna, zodra het inzicht er is, het ook weer los te laten. Geen dwang, niet geforceerd, pure nieuwsgierigheid en leergierigheid…….Proberen iets te controleren voelt voor mij al als een verloren zaak. Controle als illusie. Het ziet eruit als die glibberige aal die steeds maar door de vingers glipt. Heel frustrerend, vooral dwangmatig, en totaal niet met de stroom mee (om jouw woorden te lenen ;-)), hoewel die aal daar wel naar lijkt te verwijzen (de illusie dus).
Klopt het is inzicht versus illussie maar hoe pak je het vast? Niet door ernaar te kijken maar door er contact mee te maken, je ervoor open te stellen en ermee te verbinden, er één mee te worden…..Illusie ziet eruit als een waan, spookbeeld en het omhult je,probeert je energie binnen te rijven zodat het gevoed kan worden. Het is antimaterie die
hard probeert om echtheid te verwerven, maar het heeft niks met echtheid = liefde, te maken, maar alles met angst.
———————————————-
6 Grip krijgen wil zeggen dat je een keuze hebt in mogelijkheden. Zo kan je bijsturen waar mogelijk en laat je vervolgens het proces weer zijn natuurlijke verloop door na het bijsturen weer los te laten. Door het overzicht dat er is kan je kiezen, wat maakt dat je een gevoel van grip ervaart. Het gevoel dat ik ervaar bij grip krijgen is er een van vertrouwen, doordat je ook weer loslaat wanneer er is bijgestuurd. ……………. .Controleren is het perse op een bepaalde manier willen en dus vasthouden aan een bepaald patroon en daardoor de zijwegen die er zijn overslaan (als je deze al waarneemt) omdat het nou eenmaal zo moet. Je houdt het stuur vast in eigen handen, tot zelfs krampachtigheid aan toe. En vaak gevoed door angst.
Grip krijgen op je leven doe je door bewuste keuzes te maken door één te blijven met je gevoel en door te handelen vanuit dat wat goed voor je voelt. Als je handelt vanuit dat wat je op het lijf geschreven is handel je vanuit je unieke frequentie die een directe verbinding is met de Albron. Dus je krijgt grip door bewuste keuzes te maken, die aansluiten om je innerlijke bron. Grip is voelen en als het goed voelt dan weet je en weten is irrationeel want het voelt gewoon goed. Grip is als alles klopt als een bus en naadloos op elkaar aangesloten is = verbinding, éénheid. Controleren is uit de éénheid en verbinding stappen en handelen vanuit angst = zelfafwijzing
————————————————-
7 Grip krijgen is iets beheersen en bij proberen, dan beheers je het nog niet.
beheersen is een ander woord voor iets controleren. Het staat voor heersen OVER. Grip krijgen is juist integratie, op hetzelfde niveau komen, verbinden en één worden.
—————————————————
8 Grip krijgen op iets, dan wil je eerder datgene waar je grip op wilt krijgen begrijpen, ongeacht de uitkomst of de emotie die het bij je oproept.Iets proberen te controleren, dan wil je controle hebben over de uitkomst, je bent enkel tevreden met de uitkomst die jij voor ogen hebt en wilt die uitkomst kost wat kost bereiken omdat je de andere uitkomst niet wil en/of het bv een nare emotie oproept bij je… 
klinkt goed maar het is een typisch “geval” van napraten of van het uiten van kennis. Kennis is dat wat je vernam of leerde van anderen. Jouw antwoord roept gewoon meer vragen op dan dat het antwoorden geeft. Wat is de les? Wanneer is ze geïntegreerd, kan bewustzijn vernieuwen? Wat is het waarom van overlevingsmechanisme.

Ik sluit graag af met de insteek van de laatste persoon. Mijmer gerust over volgende vragen.
Wat is de les?
Wanneer is ze geïntegreerd?
Kan bewustzijn vernieuwen?
Wat is het waarom van een overlevingsmechanisme.

Isabelle lambrecht

coach en healer