Wat is wei? Dat is wat je overhoudt wanneer je vb van je melkkefir kwark of kaaswrongel wil maken. Je giet dan je kefir door een neteldoek, en de dikke substantie die in je doek overblijft is je kwark of kaaswrongel en het sap dat door je neteldoek gesijpeld is, is de wei.

Hier alvast een paar zeer bruikbare tips

Smoort is een nagerecht, gemaakt met wei, of rauwe vette melk of yoghurt worden gebruikt

INGREDIENTEN 4 PERSONEN
300 gram niet te rijpe kruisbessen

1 liter zoete wei

60 gram bloem

bruine basterdsuikerkaneel

Was de kruisbessen en doe ze in een pan. Giet de zoete wei erbij, breng aan de kook en laat de kruisbessen op laag vuur in 30 minuten gaar worden. Maak intussen van de bloem met wat water een mooi glad papje. Wrijf de kruisbessenmassa door een zeef en bind de pap met het bloempapje. Dien de smoort warm op en geef er bruine basterdsuiker en kaneel bij.

– Bouillon : Bouillon ervan trekken met botten en groenten en dan in porties invriezen.

– Shakes , vervang je water door wei in je shakes. Let wel de kefir wei is licht zurig.

– Ph Waarde verlagen : Voor planten die een hogere zuurgraad willen. De wei daarvoor extra goed zeven (dubbeldoek) en gieten.

– Fermentatie booster: Wei in plaats van zout toevoegen aan te fermenteren product. Fermentatie wordt versnelt!

– Anti Meeldauw : Blad besproeien met de wei. De zuurgraad verhoogt het Ph level van het blad en ontmoedigt daardoor de meeldauw.

– Cocktails: Gebruiken om cocktails te maken. Bijvoorbeeld Vodka+Limoncello+Citroensap+Wei-Shaken.

– Opdrinken

– In je bad doen om je huid te verzachten, hiervoor mag je ook de volledige kefirmelk gebruiken natuurlijk

– Invriezen in porties om later te gebruiken.

Er zijn nog meer dingen mee te maken je kan het gebruiken voor het bakken van pannenkoeken en cakes. Je kan er limonade van maken. Smoort kan je ermee maken, een soort bloempap maar dan anders. door salades doen. Je groentes en aardappels in koken. brood mee maken, soep, pasta in koken, in smoothies en milkshakes, sommige zeggen shampoo of gel (?) op de compost hoop en als salade dressing met verschillende kruiden.

Bron