Altijd wanneer ik me niet goed voelde fysiek of wanneer ik emotioneel ook niet goed zat, nam/neem ik een heet bad. Van mijn
39ste tot mijn 45ste had ik dagelijks dat bad nodig, tot soms 2x per dag. Nu is dat minder noodzakelijk en is een warme
douche voldoende. Maar er zijn dagen dat ik echt voel dat het een bad “moet” zijn.

Wat doet een warm bad voor je bioritme en serotonine?
Wetenschappers van de Duitse universiteit van Freiburg hebben ontdekt dat er een verband is, tussen een warm bad en de aanmaak van serotonine.
In hun onderzoek lieten ze gedurende 8 weken 36 mensen 2 per week tussen 14.00u & 16.00u een warm bad nemen van een half uur. De andere testgroep moest 2 per week lichte oefeningen doen; De groep die moest baden scoorde zes punten lager op de depressie schaal en de bewegers maar drie punten. Du s de groep die mocht baden voelde zich iets beter in hun vel.

 

 

 

 

 

 

Je bioritme of de signalen van je lichaam
Je biologische klok regelt heel veel, oa ook je lichaamstemperatuur. Die stijgt gedurende de dag en daalt s”avonds. Dat is het sein voor je lichaam om melatonine (het slaaphormoon) aan te maken. Bij mensen die depressief zijn of die zich niet goed ik hun vel voelen, is de hormonale balans en daarmee ook de temperatuur ontregeld. Door je lichaamstemperatuur te verhogen, verhoog je ook je energie.

Serotonine, het gelukshormoon
Verschillende wetenschappers deden onderzoek naar de co-relatie tussen lichaamstemperatuur en je goed voelen. Een onderzoeker uit Colorado, Christopher Lowry, deed een baanbrekende ontdekking met betrekking tot deze correlatie van lichaamstemperatuur en welzijn. Tijdens zijn onderzoek ontdekte hij een specifieke groep van neuronen die bijzonder gevoelig blijken te zijn voor warmte. Bij een stijgende lichaamstemperatuur lijken deze neuronen een grotere hoeveelheid van het gelukshormoon serotonine af t geven. .Vandaar ook dat als je en warm bad neemt, je je gelukkiger en meer ontspannen voelt.

Gember verhoogd de lichaamstemperatuur
Om niet teveel te snaaien s”avonds, drink ik graag thee met een paar dunne schijfjes gember in. Maar ik merk dat als ik gember gebruik ik heel snel gloeiingen krijg (voelt als een opvlieger). Nu begrijp ik ook waarom ik niet goed slaap als ik gember gebruik. Mijn energie is dan veel te wakker en te alert. Dus na 16u gebruik ik geen gember meer. Het bevestigt voor mij dat verwarming je actiever en alerter maakt.

De werking van gember op ons lichaam:

  • Het werkt ontgiftend
  • Bevorderd de opname, de vertering en de ontlasting van ons voedsel
  • Het is eetlustopwekkend
  • Gembersap met amandelolie wrijven op de plek met reumatische pijnen, hoofdpijn en migraine zullen de pijn verlichten
  • Werkt bij aandoeningen van de luchtwegen
  • Werkt bij wagenziekte en bij misselijkheid door zwangerschap.

Maximaal profijt halen uit je baden
– zorg ervoor dat je niet gestoord wordt. Baden is pure ME-time en een geschenk voor jezelf.  Voor de koppels: baden met 2 is ook bijzonder leuk
– voel zelf hoe heet je bad mag zijn, ik had rode huid als ik erin ging maar ik voelde zo heel veel stagnerende energie vanzelf loslaten. Dus voor mij was dat aangenaam. In elk geval tussen de 40°² 45° is ideaal.
– hartpatienten dienen wel op te passen voor plotse verhogingen omdat die wel heel wat energie van het hart vragen. Wees wijs en luister naar je lichaam. Voel je verhoogde hartslag, zet je dan met rechte rug en adem rustig diep in en uit door je mond

ps wist je dat een goed humeur je helpt om eten ook beter te verteren?

Healer en coach

Isabelle Lambrecht