In het bindweefsel worden de spanningen opgeslagen omdat het verbonden is met je emotionele lichaam. Het bindweefsel verbind het hele lichaam, zijnde alle organen, spieren, botten en zenuwvezelfs. Dat wil zeggen dat je emoties directe invloed hebben op je gehele lichaam.

Het zorgt ervoor dat we als een flexibel geheel kunnen inspelen op de constante groei/verandering/beweging.

De fascia of bindweefsel bestaat voor 70% uit water. Wat het elastisch, een goede geleider en daarmee veerkrachtig maakt. Ongezond bindweefsel wordt stug en zorgt voor spanning en pijn.

Het bindweefsel zorgt voor:

  • steun, stabiliteit, flexibiliteit,
  • verdedigt tegen gif
  • zorgt voor de stofwisseling tussen bloed en organen
  • kracht overdracht en geleiding
  • beschermt tegen druk
  • en het zorgt voor een scheiding van de structuren

Wat verstart het bindweefsel?

  • te lang in een onnatuurlijke houding zitten of te lang stil zitten. Dit zorgt uitdroging en zet het verouderingsproces in gang. Stilstaand bindweefsel wordt ingekapt wat zorgt voor pijn.
  • alle vormen van angst
  • jezelf wegcijferen en over je eigen grenzen gaan
  • emoties: waar je de spanning voelt is verwant met waarom je de spanning voelt

Zo ontdekte Dr. John Sarno bijvoorbeeld dat de meeste rugklachten te maken hebben met onderdrukte boosheid, zelfs nog uit de kindertijd. Rugklachten hebben altijd te maken met eigenwaarde conflicten (cfr Germaanse geneeskunde)

Hoe kan je bindweefsel weer soepeler en gezond maken?

Wandelen, zwemmen en yoga en zachtjes strechen. Massage en jezelf masseren via een fasciabal 

Gebruik een fasciabal (bestel hier) ofwel een set met fasciaballen (bestel hier). Door te beginnen met een wat zachtere, kunnen je spieren rustig wennen aan het gevoel. Om de spieren met een ‘kleiner oppervlak’ te masseren, zoals de spieren naast de wervelkolom of je
armspieren, kun je een massagebal of tennisbal/honkbal gebruiken. Neem een of twee tennisballen, klem die tussen de muur en je rug. Beweeg je lichaam zodat de ballen over je rug bewegen. Dit ontspant de fascia en de spieren van je rug; een plek waar veel stress wordt
opgeslagen. Deze massage is echt heerlijk. De druk kun je opvoeren door je voeten verder van de muur te plaatsen. Wil je juist minder druk, zet je voeten dan dichterbij de muur. Je kunt ook een bal onder je voet of benen rollen.
Wanneer je zachtje rolt met een foamroller (bestel hier) dan werkt dat ontstekingsremmend. Hier een filmpje hoe de faciaroller te gebruiken & een waarschuwing rol enkel je bovenrug
Bij massages beweegt men altijd in de richting van het hart. Dit passen we ook toe bij het foamrollen. Wil je je kuiten behandelen met een foamroller? Begin dan onderaan je been en rol rustig omhoog richting je knieholte. Heb je nog erg veel last van spierpijn? Wacht dan nog 1 á 2 dagen met foamrollen. Spierpijn geeft aan dat je spier aan het herstellen is van zware belasting.
Pas op met pezen en aanhechtingen. Deze zijn minder goed doorbloed en een stuk gevoeliger. Ook wanneer je last hebt spataderen is het af te raden om als een tijger met die foamroller aan de slag te gaan.
Yin yoga link
ENKELE VOORBEELDEN VAN FASHION YOGA ASANAS:
– Boom / Vrksasana (voor een sterk centrum, balans en om de concentratie te versterken): Sta recht en buig één been zodat de voet op de binnenkant van de dij van het hoofdbeen wordt geplaatst. Plaats de handpalmen voor het hart, anders boven het hoofd. Houd de positie vast voor vijf tot tien lange ademhalingen voordat je van been verandert. 
– Triangle / Trikonasana (voor een goede houding, losmaken van de fasciae op de zijtak): sta zeer breedbenig en draai uw rechtervoet naar buiten. De armen worden zijdelings uitgerekt onder een hoek van 90 graden. Laat je bovenlichaam langzaam naar rechtsonder zakken en plaats je rechterhand op het scheenbeen (of op de grond voor je rechtervoet). De armen blijven in lijn. Kijk omhoog de linkerarm, zodat de romp wordt gedraaid, de borst wordt naar buiten geschoven en de rug wordt uitgestrekt. Houd de positie vijf tot tien ademhalingen vast.
– Grasshopper / Shalabhasana (versterkt de rug en de wervelkolom): ga op de buik liggen, de benen zijn samen, de armen zijn rechts en links naast het bovenlichaam, de handpalmen zijn naar boven gericht. Span het hele lichaam en til het boven- en onderlichaam omhoog, het hoofd kijkt recht voor je uit. Houd de positie vijf tot tien ademhalingen vast en herhaal deze drie keer na elke korte pauze.
– Shoulderstand / Salamba Sarvangasana : Ga op je rug liggen en leg je handen op de zijkant van je heupen. Til de benen langzaam op, dan het bekken en uiteindelijk het hele lichaam naar het plafond. Ondersteun het bekken met je handen zodat je benen recht omhoog in de lucht zijn. We raken de grond alleen met de schouders, de nek en het hoofd, de bovenrug en de bovenarmen. Houd deze positie ook vast voor vijf tot tien ademhalingen.
– Seated Twist (links): maakt de ruggengraat mobiel. Rechter hiel onder de bil, omslag over linkerbeen, breng voet dichtbij rechter heupgewricht.
Breng met de rechter onderarm de knie naar de oksel. 
– Schoenveter (rechts): heupopener. Benen gebogen over elkaar. Schep nu naar voren, handen naar de grond. Houd posities gedurende drie tot vijf minuten. weerszijden Rekt de rug, de lies en het bovenbeen naar achteren. Strek de benen naar de zijkant, ontspannen de voeten. Voorwaarts met ronde rug, laat armen vallen. Houd drie minuten vast en steun dan met je handen, benen bij elkaar
Bron

Hier nog een gratis pdf met yoga achtige oefeningen