Wat zijn chakra’s?

In je fysieke lichaam zijn honderden ankerpunten waarmee je verbonden bent met de kosmos. Echter er zijn 7  belangrijke energiecentra aanwezig, die gekoppeld zijn aan de belangrijkse organen en elke chakra heeft een specifieke kleur. Deze ankerpunten of energie wielen bekend als Chakra’s.

Chakra is een woord dat uit het Sanskriet komt en betekent letterlijk ‘wiel’. De energie in een chakra, wervelt als een draaikolk met de punt van de draaikolk naar het lichaam en zo uitwaaierend naar de kosmos toe. De 1ste draait wijzerzin, de 2 de tegenwijzerzin, 3de wijzerzin en zo verder.

 

Een verziekte mind en verziekte denkpatronen zorgen voor fysieke ongemakken, angst, verdriet en dat zorgt ervoor dat de chakra’s ook helemaal uit balans geraken. Hierdoor kan je lichaam niet meer gevoed worden met de zo levensnoodzakelijke kosmische energie. O

Hieronder een overzicht van de zeven belangrijkste energiepunten in het lichaam en waar ze voor staan:

1. Het eerste Chakra/ ROOD wordt ook wel het wortelchakra of stuitchakra genoemd. In het Sanskriet noemt men het Muladhara.

Als die chakra ok is voel jij je welkom op aarde, ben je stabiel, goed geaard, je voelt je veilig. Hier liggen je wortels en roots maar ook de mate van het accepteren van je incarnatie en alles wat zich voordoet in je leven.

Fysieke aanknoping: de botten, heupen, billen, onderrug en dikke darm.

Gesloten:  je voelt je angstig, onveilig, aangevallen, zweverig, mist contact met aarde en je fysieke lichaam.

Teveel openstaan: er is dus teveel energie aanwezig, dit kan zorgen voor overgewicht en hebzuchtigheid.

 

2. Het tweede Chakra /ORANJE wordt ook wel het Sacraal Chakra genoemd. Deze bevindt zich net onder de navel, bij het heiligbeen. In het Sanskriet wordt het ook wel Swadhistana genoemd.

Hier heb je contact met je emoties, verbind je je, je levenskracht, passie, seksualiteit, creativiteit, vreugde

Fysieke aanknoping: Nieren, blaas, geslachtsdelen, baarmoeder, geslachtsklier, bekken, heiligbeen en bloedsomloop

Blokkades: zijn er emotionele problemen, seksproblemen, pijn in de onderrug, menstruatie-  en baarmoederklachten. Onderactief ben je een gesloten persoon en eenzaat, overactief ben te emotioneel, klamp je je vast aan anderen en gebruik je seks om erkenning te krijgen

3. Het derde Chakra / GEEL ook wel het navel Chakra of zonnevlecht Chakra (Solaris Plexus) genoemd. In het Sanskriet draagt het ook wel de naam Manipura.

Blijheid, vertrouwen, innerlijke warmte,& stralen, energie, je zelfexpressie en uitwisseling met de buitenwereld, zelfwaardering en controle over jezelf staat centraal. De kracht om te bereiken wat je wilt. Op het moment dat Manipura in evenwicht is, kun je er voor jezelf en voor een ander zijn. Het is je innerlijke zon en warmte die je deelt.

Fysieke aanknoping: de lever, spieren, de milt, de maag en de spijsvertering.

Blokkades: onmacht, controle willen houden, perfectionisme, macht willen over anderen, nooit je emoties laten zien, woede, irritaties

 

4. Het vierde Chakra/GROEN, ook wel het hart Chakra genoemd, bevindt zich bij de hartstreek. In het Sanskriet noemt men het ook wel Anahata Chakra.

Dit energiepunt staat voor de liefde, vriendelijkheid naar jezelf en anderen, geborgenheid, vertrouwen, hoop en het vinden van balans. ‘Ik bemin en word bemind’ staat centraal.

 

5. Het vijfde Chakra, ook wel het Keelchakra genoemd, bevindt zich in het gebied van de nekwervels en het strottenhoofd. Het vijfde Chakra bevindt zich dichtbij de schildklier, waardoor de stofwisseling een grote rol speelt bij dit Chakra.

In het Sanskriet wordt het vijfde Chakra ook wel de Vishuddhi genoemd. Deze staat voor reiniging. Op het moment dat je jezelf laat horen, je laat weten wat je nodig hebt, zal er reiniging van je lichaam optreden.

 

6. Het zesde Chakra wordt ook wel het Voorhoofdchakra genoemd. Als bijnaam krijgt het ook wel het derde oog, omdat het desbetreffende Chakra zich net iets boven en tussen de wenkbrauwen bevindt.

In het Sanskriet wordt het Ajna genoemd, dit betekent weten. Het geweten speelt een grote rol in het bewustzijn en de keuzes die je in het leven maakt.

 

7. Het zevende Chakra, ook wel het Kruinchakra genoemd, bevindt zich in het gebied van de kruin. Dit Chakra is de laatste in de rij van 7 die ervoor zorgt dat jouw energie optimaal door je lichaam kan stromen. Omdat we hier praten over het laatste Chakra, zal het geen verrassing zijn dat het zevende Chakra voor eenheid zorgt.

In het Sanskriet wordt dit energiepunt ook wel Sahasrara genoemd. Dit staat symbool voor een lotusbloem met duizenden blaadjes. Deze staan weer voor een eenheid van alle verschillende aspecten.