De PAARDEBLOEM

De Paardenbloem helpt je om het leven op een ontspannen en relaxte manier tegemoet te treden. Je eigen weg bewandelen in je eigen ritme in je eigen tempo.

 

  • Ontspanning
  • Verankering
  • Soepelheid
  • Reiniging
De Paardenbloem, een bloem die je rijkelijk door de natuur geschonken wordt, helpt je om meer ontspannen en relaxer in het leven te staan. Ze helpt je de kracht en de warmte van de zon eigen te maken zodat je innerlijke zon kan gaan stralen. Op die manier helpt ze je je eigen weg te bewandelen in je eigen ritme en op je eigen unieke tempo. Een schitterende remedie voor jou als jij hoofdzakelijk vanuit je hoofd leeft en daardoor letterlijk vastgelopen bent in je eigen denkwereld. Je bent je soepelheid en buigzaamheid verloren en er heerst een soort van geestelijk verstarring en fysieke, emotionele en mentale verharding. Dit omdat jij het contact met je hoger zelf en het fysieke lichaam volledig verloren bent. Met de  Paardenbloem kan je makkerlijker weer thuiskomen in je lichaam. Je herontdekt je innerlijke zon en je kan er jezelf en anderen weer koesteren in je eigen warmte. Net als de zon, zal jij er gewoon mogen zijn en doen wat je graag doet.  De zonnekracht van de zonnebloem helpt je overbelaste/verkrampte lichaam te ontspannen waardoor dit zich kan ontladen. Een goede reiniger van alle opgeslagen emotionele gifstoffen die in de spieren en lever zijn opgeslagen.
GEBRUIK EN TOEPASSING
 in de lente voordat de bloemen verschijnen: de lintbloempjes; kunnen als de zon schijnt uit de bloemhoofdjes van de planten geplukt worden, zonder bloemboden of omwindsel, en leg ze dan te drogen in dunne lagen. Om wortels te verzamelen gebruik je de goed gevormde wortels  van 2 jaar oude planten, en niet de dunne gevorkte worteltjes. (Zijn de wortels te klein gebruik ze dan om koffie te maken, zie verderop). Haal de paardebloem bij voorkeur van een weiland vanwege de betere grond. De rizoom met de wortels voorzichtig uitgraven zodat ze niet beschadigd worden, snel onder de kraan afspoelen, en zo neerleggen dat ze elkaar niet raken. Ze mogen niet verwelken tijdens het drogen en de wortels moeten knapperig en in doorsnee geel zijn, (niet grijs) met concentrische cirkels van melksap dat tijdens het drogen bruin wordt.  Snijd de wortel niet van te voren in stukjes want dan gaat het medicinale sap verloren.  Het drogen duurt een week of twee. Als het makkelijk breekt is het droog. In de herfst verzamelde wortels kunnen andere eigenschappen hebben omdat de plant dan niet zo actief is. De drogerij beslist in luchtdicht afgesloten potten bewaren of in plastic zakjes, want ze neemt gemakkelijk vocht op en trekt insecten aan.Het afkooksel van de wortels, bladeren  en de lintbloemen is ontgiftend, bloedzuiverend en urinedrijvend  Het gedroogde kruid bevat potassium geschikt voor mensen die een langdurige vochtafdrijvende therapie nodig hebben. (Eén tot drie theelepels van het afkooksel drie keer per dag). Het diuretische effect is hier ook heilzaam bij chronische ziekten als reuma, jicht eneczeem.

 

Tegen reuma, artrose en wervelkolomdeformatie (Spandylosis deformans)1 theelepel gedroogd kruid op 1 kopje water : eventjes koken en 10 minuten laten trekken. Elke ochtend en middag 1 kopje drinken. Hou deze kuur 4-6 weken vol. Je schijnt je daarna helemaal verjongd te voelen.

Om een steen in de urineleider kwijt te raken moet je elke ochtend een hele liter paardebloemthee drinken (2-4 gram gedroogd kruid overgieten met 1 kopje kokend water). Eenmaal per week herhalen als je niet weer een steen wilt hebben en gevoelig bent daarvoor (ze vaker hebt). (Ik lees ook wel: een keer per halfjaar herhalen… wat nogal een verschil is)

Een krachtig levertonicum verkrijg je door 30 gram van de gedroogde wortel te koken in ruim 1 liter water, en doorkoken tot er ongeveer de helft van over is. Neem daarvan 2 à 3 theelepels drie of vier keer per dag.

Paardebloem bevordert de bloedaanmaak, de galaanmaak, iseetlustopwekkend, verhoogt de stofwisseling , helpt bij vocht vasthouden, en helpt mogelijk ook bij beginnende suikerziekte. Het reinigt zweren in de urineleider. Het reinigt en verwijdert obstructies in de lever, galblaas en milt en helpt bij ziekten van die organen, zoals geelzucht.  Paardebloem kan ook ingezet worden bij aambeien.

Ogen: bij vlekjes op het hoornvlies 5 delen paardebloemstelen op 95 delen water paardebloem 10 minuten koken  en 2 kopjes per dag drinken (ook als oogwater te gebruiken). Culpeper zegt dat paardebloem je helpt verder te kijken zonder bril (blikverruiming heet dat) en hij laat de plant dan ook terecht onder Jupiter vallen.

Wat dit laatste betreft: paardebloem is knap onuitroeibaar en verankert zich stevig in de aarde, maar zo gauw je hem er uit trekt wordt hij heel snel slap. Vandaar dat ik Maagd toegevoegd heb als aardeteken (en bovendien past Maagd bij de lever en de spijsvertering).  www. Plantaardigheden.nl vermeldt dat de mensen waarbij deze plant past optimistische typen zijn (mijn vertaling), die zich beter voordoen dan ze zijn, dat is echt wel Jupiter ten top.  Het zegt ook dat het om een onderdrukt ik gaat, wat weer in het geheel niet past bij Jupiter; maar wat echter wel zou kunnen is dat de paardebloem je positieve ik versterkt, omdat paardebloempjes openen bij de zon en bij daglicht en s avonds weer inkeren. Jupiter/Zon is zo ongeveer de meest gezonde en herstellende planeetcombinatie die je kunt bedenken, en past heel goed bij paardebloem.

Wratten: het (licht giftige) melkachtige sap uit de stengels (waar je huiduitslag van kunt krijgen) werkt tegen wratten (langdurig gebruiken, stinkende gouwe helpt ook). Een ervaringsdeskundige die deze rubriek leest vermeldt dat met paardenbloemenmelk de wratten op de voeten van haar kinderen, opgelopen in een judozaal, sneller weg waren dan normaal.

Eetbaarheid: de verse bladeren (voordat de bloemen zich ontvouwen) kunnen heel goed toegevoegd worden aan de sla, of op zichzelf als een heel kruidige sla worden gegeten (het heet dan paardesla bij groene blaadjes en molsla als de blaadjes onder een molshoop bleek gebleven zijn of als je er een bloempot over hebt gelegd zodat ze bleek blijven), ze zijn enorm rijk aan vitamine c.  Ik kauw regelmatig op een blaadje ervan tijdens wandelingen, maar ja ik ben net een koe met de Maan in Stier:-) (Konijnen vallen onder Kreeft en dat is eigenlijk ook weer de Maan:-)).  Kinderen schijnen niet te veel van dit blad te moeten eten.

De kleine nog ongeopende lintbloemen in de rozetten zijn een gezonde delicatesse als je ze meebakt met ui en spek bij een rijstschotel.  En net als weegbree kun je paardebloemblad ook fijngesnipperd meebakken in een pannekoek (en net als bij paardebloem waar ik geen paardenbloem wil schrijven, wil ik ook geen pannenkoek schrijven:- )

Als je jonge blaadjes met een beetje zout op je brood doet krijg je een heerlijke sandwich (scheur de blaadjes klein met de hand).

Er wordt ook een koffiesurrogaat gebrouwen van de paardebloemwortel, die je dan in de herfst verzamelt. Ontdoe de lange penwortel van de modder, hak hem in stukjes en rooster het in de oven bij middelmatige temperatuur, tot de wortel droog en enigszins verschroeid is: maak hiervan een aftreksel.  Het is ook heel gezond.

Voor een paardebloemsiroop heb je 200 gram paardebloemen nodig, gewassen en gedroogd,  en in een halve liter water koken en dan 24 uur laten staan. Het bruine water dan zeven en 1 pond suiker toevoegen (….probeer stevia eens, dan zal het alleen niet indikken wat je moet doen voor de siroop: nogmaals koken), voeg 1 geperste citroen toe. Een ander recept is: verzamel de gele bloemen in het voorjaar, doe ze in een liter water, en zet dat water in de ijskast. De volgende ochtend drinken, we hebben het in de Ardennen uitgeprobeerd, zelfs zonder suiker, het was heerlijk! Een recept gemaakt van 365 paardenbloemen, paardenbloemgelei door Anntje, vind je hier.

Dosering: paardebloem is heel veilig in het gebruik en kan langdurig gebruikt worden. In zeer grote doses schijnt het echter ook huiduitslag, diarree of maagpijn en zelfs hartritmestoornissen te kunnen veroorzaken. Langdurig is oké dus, maar niet te grote doses innemen.

http://www.astrologie.ws/kruiden/paardenbloem.htm

Mid-season

 BRANDNETEL

Het wonderlijke  kruid dat bijna alles kan verlichten en wat je meer dan rijkelijk door de natuur geschonken wordt. Ze verlicht  artritis,  allergieën, haaruitval vermindert, Coeliakie, bloedingen, blaasontsteking, scheurbuik, huidklachten, en neurologische aandoeningen behandelt, en nog een lange lijst van andere kwaaltjes, dan is dat het brandnetel blad.

Brandnetel is zeer voedzaam, je kan thee maken van haar blaadjes of gewoon de blaadjes stoven . Ik neem een handjevol bladeren in mijn thee kannetje en overgiet het met kokend water. Laat het 10 minuten trekken en drink het, gezoet met wat rauwe honing. De brandnetel is klaar te maken als spinazie, gestoofd met een eitje maar is ook te gebruiken in de soep en in de stamppot en lekker. De brandnetel is klaar te maken als spinazie, gestoofd met een eitje maar is ook te gebruiken in de soep en in de stamppot en lekker Culinair: op een pizza met mozzarella.   De brandnetel heeft, net als spinazie, een hoog nitraatgehalte dus is het niet aan te raden om het daarna nog eens op te warmen. Hier vind je nog wat soep recepten helemaal onderaan deze pagina Het is een natuurlijke reiniging die het metabole afval verwijdert en is zowel zacht als stimulerend op het lymfestelsel, het bevordert gemakkelijke uitscheiding via de nieren. Alle delen van de brandnetel plant worden gebruikt.

Brandnetel remedie voor artritis

Brandnetelbladeren worden gebruikt om de pijnlijke symptomen van artritis, jicht, reuma en zacht weefsel aandoeningen zoals fibromyalgie en tendinitis te behandelen. Patiënten met lupus en andere auto-immune aandoeningen, die lijden aan pijn in de gewrichten ervaren verlichting bij het drinken van een dagelijks kopje brandnetel thee of het eten van gestoofde netel bladeren. De diuretische werking alkaliseert en zorgt ervoor dat urinezuur uit de gewrichten van jicht patiënten vrij komt, en elimineert zo de pijn.

Brandnetel voordelen voor de gezondheid van vrouwen

Brandnetel is rijk aan ijzer waardoor het uitstekend geschikt is voor de bestrijding van bloedarmoede en vermoeidheid. Het ondersteunt de lever en het vrouwelijke hormonale systeem. Zwangere vrouwen kunnen profiteren van brandnetel omdat het beschermt tegen bloeden en het de foetus versterkt. Het bevordert de melkproductie bij zogende moeders. Brandnetels verminderen PMS-symptomen, verwerkt oestrogeen om symptomen van de menopauze te verlichten remt overtollige menstruatie. Het wordt vaak gebruikt in kruiden tonics  om vleesbomen te verwijderen en voor het reguleren van de menstruatie.

Kruiden-behandeling voor allergieën

Brandnetel bladeren zijn zowel gebruikt als een kruiden-behandeling als een homeopathisch middel voor de verlichting van brandnetel allergieën zoals astma, hooikoorts, netelroos en andere allergische dermatitis.

Urinewegen ondersteuning

Brandnetels zijn nuttig voor de blaas en urinewegen functie bij beide geslachten. De thee fungeert als een natuurlijk diureticum, verhoogt plassen en helpt bij het afbreken van nierstenen. Brandnetel fungeert als bekkenfysiotherapeut decongestivum en vermindert een vergrote prostaat.

Brandnetel voordelen voor haaruitval en huidaandoeningen

Brandnetel thee verlicht eczeem en acne, verwijdert wratten wanneer het lokaal wordt toegepast, en verlicht jeuk van netelroos. Het heeft een stimulerend effect op de hoofdhuid.

BERKENSAP EN BERKENBLADEREN

Verzamelen: pluk de blaadjes tussen mei en juli, voor de sterkste kracht ervan, spreid ze in dunne lagen uit en droog ze langzaam in het donker.  Pluk gewoon van elke boom wat, zodat je een boompje niet kaalplukt. Ook de groene bast, voor eczeem en psoriasis, alsmede het suikerhoudende sap wat tevoorschijn komt als je de bast doorboort in de lente is heel heilzaam, bijv. voor haargroei, maar ik heb er persoonlijk een probleem mee om een boom van zijn bast te ontdoen of er in te boren. In veel bossen wordt de berk, die flink kan woekeren, echter bijna als onkruid gezien, terwijl het een heel elegante (Venus) boom is!

Dus als je toch een tak af moet zagen van de berk, en het hout insnijdt, druipt het sap eruit, en dat duurt wekenlang. Hou er een fles onder om het op te vangen en gebruik het dan als kuur, het is heel gezond, (maar bevat wel suiker). Hildegard van Bingen schijnt ook iets met de bloemen van de berk te hebben gedaan. Het sap komt vanzelf uit de boom vanaf het moment dat de nachten nog koud zijn en er over dag wat zon komt. Hoe je precies berkensap opvangt kun je ook vinden in dit leuke artikel.

Verse berkenschors, wat makkelijk van de boom bladdert, of gewoon in het bos op de grond ligt, helpt bij reumatische pijn als je het op de pijnlijke plek drukt.  En de thee van de schors of het blad zou helpen bij diabetes. Dat is de reden dat ik onlangs eens flink berkenschorsthee dronk. Nadat ik het gedurende 1,5 dag had gedronken ontmoette ik bij toeval een helderziende. Het eerste wat hij tegen me zei was dat mijn energie die op zich erg los was (zo noemde hij dat), alle kanten uitzwieberde, een beetje zigzaggend, en hij zei, dat het precies dezelfde energie als die van de berkenboom was…. zonder dat hij wist dat ik de thee ervan had gedronken. Zo sterk kunnen kruiden dus werken! Dat heen en weer gezwabber, een beetje kwikzilverachtig, past goed bij Mercurius of Maan/Mercurius dus laat ik de schors daaronder vallen (en van de berkenschorsthee blijf ik voorlopig af:-)

Het kruid is urinedrijvend, zweetdrijvend, antiseptisch, bloedzuiverend en koortswerend en geeft verlichting bij jicht,  reumatische pijn/artritis en artrose, psoriasis en blaasontsteking. Langdurig en regelmatig gebruiken! Het vergemakkelijkt dan ook de verwijdering van nierstenen. Het wordt ook ingezet tegen aderverkalking en aderontsteking, (de Maan die weer soepel maakt tegenover Saturnus, Kreeft tegenover Steenbok). En het helpt mensen die vocht vasthouden, waterzucht dus (Maan), door het af te drijven.

Thee: 40 gram gedroogd kruid 10 minuten laten trekken in een liter kokend water. Drie kopjes per dag drinken tussen de maaltijden door, langdurig.  (Je kunt dit kruid veilig gedurende lange tijd gebruiken).  Ook als voor-of najaarskuur drie weken lang. Het smaakt wat bitter. Eventueel zoeten met honing of stevia, of zelfs het sap van de berk zelf, dat nogal zoet schijnt te zijn.

Thee van Berkenknoppen in het voorjaar: helpt bij waterretentie, reuma, cellulitis, zuivert de lever en de nieren (ontgift)

Eetbaarheid: de jonge blaadjes kunnen in de lente door de sla.

http://www.astrologie.ws/kruiden/berk.htm