Waarom een management coach of mentor?

Een organisatie of bedrijf leiden, is niet zo evident omdat je er zelf midden in staat. Daarom kan het zeer verhelderend, een externe coach of mentor aan te spreken. Een frisse kijk, is vaak alles wat nodig is om de stagnatie te doorbreken. De dag van vandaag, gaat alles zo snel en is verandering de grote factor. Verandering, speelt zowel bij jezelf persoonlijk, als bij jou als manager. Je hebt dus met 2 facetten te maken: je persoonlijke groei en je groei binnen het concept van je job.

Van mijn grootvader zaliger, die een groot zakenman was, leerde ik 3 wijze dingen

  • De mensen maken het bedrijf, niet het bedrijf maakt de mens. Hij begreep dat hij zonder zijn werknemers geen bedrijf had .
  • De dagdagelijkse gang, zijn de bouwstenen van je bedrijf. Hij vertelde me dat een gezonde structuur opbouwen van het allergrootste belang was en dat het gevaarlijk was om te snel te willen gaan.
  • Banken zijn geen liefdadigheidsinstellingen, zorg voor een gezonde  cashflow en eigen middelen. Met andere woorden, probeer onafhankelijk en gezond te blijven;

Noot: ik laat mijn teksten NIET verbeteren. Dit vraagt behoorlijk wat flexibiliteit van de kritische lezer. Stel jezelf  de vraag wat je wil zijn: kritisch of leergierig. Weet dat flexibiliteit de sleutel van het ondernemen is. Neem nu je besluit of je verder leest of niet. Lees hier waarom 

Een bedrijf is een gemeenschapsvorm

Een bedrijf is een gemeenschapsvorm die bestaat uit mensen en het zijn die mensen die een product maken. In het nieuwe ondernemen, staat de mens centraal, en uit zich dat in een krachtig product. Het product is een uitvloeisel van de mens ipv het centrum waarrond het draait. De winst die nu haar klemtoon vind in het financiële plaatje zal stilletjes aan verschuiven naar de winst voor de  gemeenschapsvorm. Als mensen zich goed voelen in een bedrijf, zullen ze vanzelf zorgen voor een sterk product, weinig ziekteverzuim en een sterk bedrijf.

In een bedrijf heeft elke medewerker zijn eigen unieke plek. De juiste man/vrouw op de juist plek is de uitdaging voor het management. Het is belangrijk om de “kleur” van elke medewerker te begrijpen. Als management coach help ik je om inzicht te krijgen in wat je gedrag kleurt, in welke onderstroom er heerst in de groep en wat de strekking is.

Het begrijpen van je eigen functioneren als mens, als teamleader of als teamlid is cruciaal. Want een esoterisch wet zegt: ” zo groot, zo klein“. Een gezond bedrijf kan zorgen voor gelukkige werknemers en enthousiaste werknemers kunnen zorgen voor een sterk bedrijf met een krachtig product.

Een goeie coach legt de dynamiek bloot en kan hierdoor terug verbinden.

Inzicht krijgen, weten waarmee je bezig bent

Een leider, manager, dient te weten waarmee hij bezig is. Zo ontwikkel je ook het nodige zelfvertrouwen en de nodige moed  om een vruchtbaar draagvlak te scheppen waarbinnen je team hun creativiteit vorm kan geven. 

Maar ook de werknemers dienen zich bewust te zijn van zichzelf. De juiste man/vrouw op de juiste plek is een sleutel voor succes. Voeling krijgen met je visie, inzicht krijgen in je eigen drijfveren, het verband leren leggen tussen je denken en voelen zodat je als een sterke en zelfbewuste persoonlijkheid je ding kan doen. Het ken je grenzen is belangrijk om je talenten te verfijnen en te versterken. Eerst weten wat je hebt om ermee aan de slag te kunnen.

Het is mijn gave om de essentie van mensen en situaties naar boven te brengen.  Want enkel dat wat je erkent, kan je hanteren en bijsturen. Je blinde vlekken = je onbewuste patronen, beheersen jou totdat je zie erkent.  Als management coach help ik je de leiding te nemen over jezelf.

Op tijd bijstellen

Het is moeilijk om bij te stellen zonder spiegel. Ik help je als het ware om je ogen te sluiten zodat je weer kan zien. Eénmaal een mens in een patroon zit, is hij/zij ziende blind. Dat wat buiten je denkkader ligt, is dan onzichtbaar voor jou. Je zou kunnen stellen dat de mens meestal in een leugen leeft. Dit omdat het brein alles uit je leven weg filtert, wat niet in je denkkader past. Zo helpt je brein je om te overleven en het leven te hanteren. Er is echter een andere manier. Er is meer dan overleven allen. 

Er zijn heel veel visuele prikkels die een denkpatroon in stand houden. “Ontprikkelen” helpt je om weer beter te zien. Daarom is het belangrijk om je visie regelmatig onder de loep te nemen en symbolisch regelmatig je ogen te sluiten.

In de afbeelding hierboven zie je spontaan het gezicht. Maar in dat gezicht is nog een andere beeld verborgen. Kan jij genoeg afstand nemen van je eerste beeld en het 2de ontdekken?

Communicatie en doorstroming

Weten hoe je dingen brengt en in vraag stelt is een kunst. Tijdens mijn opleiding als bemiddelaar bij Mediv, vond ik eindelijk antwoorden waarom de ene alles kan bewerkstelligen en de ander altijd het deksel op de neus krijgt. Ik leerde er de dynamiek kennen van communicatie, waardoor ik nu mensen kan leren hoe ze opbouwend en ver reikend kunnen communiceren. Een woord kan verstrekkende gevolgen hebben.  Leren uiten wat echt in je leeft ipv te communiceren vanuit je overlevingsmodel.

Met doorstroming bedoel ik dat wat de ander bereikt. Zo vaak gebeurd het dat de ander je woorden anders opneemt. Hoe kan dat? Ik leer je bewust te zijn van de werkelijke lading van je woorden, zodat je weer een vrije doorstroming kan scheppen.

Eéndracht maakt macht

De kracht van een bedrijf of gemeenschap is aanzienlijk. Een africaans gezegde luid

   Wil je snel gaan, loop dan alleen. Wil je ver geraken, loop dan samen.

Met korte termijn optieken, ken je een vlammende start maar is het moeilijk om het tempo hoog te houden. Ambitie is goed, als het vanuit de juiste visie gedragen is. Wie de krachten bundelt kan net als de trekvogels ervoor zorgen dat er altijd genoeg energie en dynamiek is om verre oorden te bereiken.

Eén mens kan de verandering inluiden, maar het is altijd de groep die ze vorm geeft.

Werk om te genieten, ipv te werken om te overleven 

Na vele jaren van hard werken en zelfstudie snapte ik er eigenlijk nog niet veel van, totdat ik op mijn 42ste het kotsbeu was, dat wroeten als een blinde mol.  Ik stopte met vechten, overleven en proberen. Dat was het moment waarop ik waardevol werd en de zon terug kon laten schijnen in mijn leven. Dit was mijn kentering.

De zon laten schijnen in je leven is vreugde en plezier toelaten. Werk om je grenzen te verleggen, om te groeien in dat waar jij goed in bent. Mensen hebben een doel nodig, laat dit doel jezelf zijn en steeds een betere en betere versie van jezelf neerzetten. Dan wordt het bedrijf ook een betere versie van zichzelf..

De angst voor gebrek, verstikte elke vorm van plezier en levensvreugde. Enkel toen ik keuzes begon te maken die me plezier verschaften werd werken leuk en had ik een verhaal te vertellen. Zorg dat je plezier beleeft en je schrijft geschiedenis omdat succes een natuurlijk gevolg van plezier. (plezier niet verwarren met genot, genot is de valkuil en garantie voor verlies)

Wens je mijn diensten in te schakelen, neem dan contact voor een offerte op maat.

Isabelle Lambrecht