Heel wat mensen worstelen met lage rugpijnen. Zelf heb ik er ook mee geworsteld van mijn 12 jaar (toen werd scoliose vastgesteld) tot mijn 44ste. Vele bezoeken aan kinesisten, osteopaten en acupunctuur hielden de pijn draaglijk tot ik eindelijk wou luisteren naar mijn lichaam. De dag dat je luistert naar je pijn in plaats van die te bestrijden, zal je merken dat die vanzelf loslaat.

Toen ik 44 jaar werd, wou ik eindelijk erkennen, dat ik al die jaren doodsbang was dat ik mijn plan niet ging kunnen trekken. Dat ik het niet ging “halen” in de leven. Verder had ik ook ontzettend veel last van nekpijn tot zelfs een nekhernia 5de nekwervel. Dit omdat ik hardnekkig probeerde stand te houden = de controle te houden. Dit inzicht liet me begrijpen dat ik vanuit weerstand in het leven stond. Ik begreep dat ik op mijn 12de figuurlijk op de rem was gaan staan, waardoor ik mijn energie afremde. Rugpijnen zijn vastzittende energie. Nu op mijn 50ste mag ik zeggen dat ik al 6 jaar volledig pijn vrij ben zowel in mijn rug als in mijn nek. Zonder medicijnen, noch operatie

De boodschap van de 5de nekhernia

Mensen met een 5de nekhernia, zijn heel boos op mensen die hen de les spellen. Waardoor ze zich zichzelf afsluiten en hun zelfexpressie op slot zetten. Er is ook een gevoel van “: Verdwijn en laat me maar met rust, ik trek wel zelf mijn plan. Je voelt je minderwaardig en onbegrepen, en elke vorm van aanwijzing of kritiek komt extra sterk naar binnen. Omdat je toch maar afwijzing ervaart, wil je niemand nodig hebben en wil je alles zelf doen.

De oplossing hier is begrijpen dat jij de enige bent die jezelf miskent en veroordeelt. Accepteer dat je een authentiek wezen bent met een unieke meerwaarde. Geef jezelf de nodige erkenning door voor jezelf te kiezen en verantwoordelijkheid voor je eigen keuzes te nemen. Zolang de mening van anderen belangrijk voor je is, leef je vanuit deze enge focus. Als je genoeg zelfrespect hebt kan jij elke richting uitdraaien met je nek. Dit zorgt ervoor dat je vele kanten kan opdraaien en je alle invalshoeken kan bekijken. Een flexibele nek geeft je de mogelijkheid van invalshoek te veranderen = andere keuzes te maken.

Het waarom van het afremmen van je energie

Lage rugpijn houdt verband met zowel je 2de (je energie en levenslust) als 3de chakra (persoonlijkheid en zelfvertrouwen). Het bekken is die plek waar je je als mens opricht. Hiermee ervaar je een gevoel van macht en overzicht houden op de omgeving. Mensen met rugklachten vertonen heel vaak een kromme houding en buigen daarmee naar de grond. Naar de grond buigen is de underdog positie aannemen, buigen voor de ander ofwel je macht aan de ander weggeven. Lage rugklachten zijn daarom verbonden met gevoelens van onmacht of machteloosheid in relatie tot andere.

De oplossing hier is begrijpen dat niemand je iets kan aandoen. Dat jij problemen ervaart omdat jij je niet in je volle lengte wil oprichten (= jezelf zijn). Wees een zelfbewust wezen door verantwoordelijkheid te nemen voor je keuzes en je zal merken dat je leven een heel andere wending zal nemen.

Deel gerust dit artikel als je ook anderen een hart onder de riem wil steken

Isabelle Lambrecht

healer en coach