Alles in het leven, heeft in de metafysische – symbolische context, een boodschap voor zien en horen wil, zo ook brengt het roodborstje, je graag haar boodschap.

De Keltische maandvogel: de roodborst

Girbe Buist heeft een boekje gemaakt over de Keltische astrologie, die 13 maandvogels kent. Wie tussen 21 januari en 17 februari is geboren is een roodborst. Roodborstjes zijn  heel temperamentvol en positief, hoewel ze wel koel over kunnen komen. Ze zijn koppig en trots en niet bang voor conflicten. Roodborsten zijn individualisten en alleen is altijd beter dan samen, schijnt het levensmotto van dit pientere vogeltje te zijn. De roodborst blijft graag in beweging.

Folklore

Het roodborstje is in het volksgeloof een heilige vogel. Een van de meest bekende legenden van de roodborst is  dat toen Jezus stierf aan het kruis op Golgotha, allen treurder maar alleen alle vogels bij het kruis en moesten werkeloos dit lijden aanzien. Alleen de roodborst probeerde de smart van Jezus te verzachten en trok één voor één de doornen uit Jezus vreselijke kroon. Bij deze activiteit drong één van de doornen in zijn borst. Toen kwam er een engel uit de hemel en zei: “je hebt een goede daad verricht en als beloning zal je borst altijd zo rood blijven als ze nu is en iedereen zal je beminnen.”

ROODBORSTJE essentie

spirituele betekenis roodborstje-betekenis roodborstje-betekenis vogel-zensitivity-spiritualiteitHoop, vernieuwing, wedergeboorte, wilskracht, hartelijkheid, onvoorwaardelijk liefde, helen van lijden, balans en harmonie. Ja niet iedereen begrijpt je omdat jij de taal van je hart durft te spreken. Maar net als het roodborstje is je grote hart je mooiste eigenschap en die mag je trots tonen. Laat jij het roodborstje (je hart) binnen in je leven?

Het staat ook symbool voor het vuur uit de hemel = onvoorwaardelijk liefde.
Laat de muren rond je hart maar los want die houden enkel je pijn vast. Open je voor het leven, aanvaard de hobbels in je leven als een geschenk die ruimte in je maak, die dingen in beweging brengt bij jou zodat je ruimte krijgt voor het zelf en jij zelf in balans en harmonie kan komen.
De Indianen geloofden dat het roodborstje zowel een teken van een engel was als een ‘relatie’ vogel dus geef meer aandacht aan anderen vanuit en liefhebbend hart. Roodborstjes zijn geen hoogvliegers en blijven dicht bij de grond, jij hoeft dus ook geen grootse dingen te doen zolang je maar vanuit je hart leeft. Er is een verhaal over een moderne Lenape vrouw die samenwoonde met een man waarvan zij wist dat hij niet de ware voor haar was. Zij wist dat zij de relatie moest beëindigen, maar bleef het uitstellen en tijdens die periode van twijfel bleef een roodborstje herhaaldelijk op haar tussendeur tikken om binnen te komen. Zij wist dat haar voorouders roodborstjes als relatievogels gebruikten en dat het een boodschap was inzake haar relatie. te zeggen. De vogel gaf op en maakt met een partner een nest op haar terras wat de verkeerde plek was wat ook hun dood werd. De Lenape vrouw begreep dat haar relatie met deze man zou leiden tot haar spirituele en psychologische dood.

DROMEN OVER ROODBORSTJE:

Geluk is op komst. Vogels staan voor lucht = denken en laten je een zien dat je psychisch bezig bent met evenwicht en genezing. Je wil ontsnappen aan een bepaalde situatie of een negatieve gewoonte loslaten. Nieuwe kansen en goed nieuws zijn op komst, een vreedzame oplossing voor al je problemen en er wacht je een mooie toekomst. Met je inkomen kan je royaal leven. Koester ook bestaande relaties en biedt hulp waar nodig.

ROODBORSTJE ONTMOETEN

Sommigen zien het rood van het borstje als symbool voor gevaar. Het is inderdaad wel zo dat het met zijn rode borstje gemakkelijk opvalt en daardoor een “gemakkelijk doelwit” kan zijn, maar ik zie dit anders want vogels zijn boodschappers van de hemel. Daarom zie ik het roodborstje als een teken dat zich niet wil laten negeren want je kan er niet naast kijken en daarmee is het ook een teken dat de kosmos je gehoord heeft en al aan het werk is voor jou.
Vliegt het je huis binnen dan fluistert het je in dat je je relatie mag herbekijken: loop je vast in je relatie dan is er enkel extra liefde en vriendelijkheid nodig. Voel je je echt slecht in je relatie is het tijd om uit te vliegen en je hart te volgen door deze relatie los te laten.
Het gidst je terug naar jezelf, naar het versterken van je relatie met hetzelf door een blik naar binnen te werpen. De antwoorden liggen in jou en ook hoe jij het meest dienstbaar kan zijn voor de samenleving. Laat dat wat vastzit los en herbekijk de zaken vanuit een ander standpunt. Open je voor goede dingen met volgende affirmatie: goeie dingen zijn nu al op weg naar mij;

ROODBORSTJE ALS TOTEMDIER

Staat voor lente: hoop, een nieuwe periode vangt weldra voor je aan, vol met nieuwe beloftes en kansen. Durf naar buiten te treden met je gaven en hartelijkheid (je opvallende eigenschap de rode borst). De kleur rood helpt je om krachtiger het zelf te manifesteren. Maar ook om je mannetje te staan in een situatie want bij de mannelijke roodborst zegt zijn rode borst: “verlaat mijn territorium”; De rode borst, hun kenmerk, wordt ook gebruikt om een partner aan te trekken.
Het staat ook voor een sterke wilskracht dat zorgt voor succes en slagen in wat je in je hart wil. Laat alle twijfels los want nieuw leven/mogelijkheden zijn op weg naar jou. Dat is een totem die staat voor helderheid, positiviteit, vreugde, bescherming, genezing van pijn en verdriet. Zie je een roodborstje kan je een wens doen voordat het wegvliegt dus vat je wens samen in 1 kernwoord.

ROODBORSTJE ALS KRACHTDIER

Is het verbonden met Thor, god van de donder = je daadkracht, wilskracht en mogelijkheid om bergen te verzetten.

 

bron