Boeddhisme komt van het woord ‘bodhati’ en betekend ‘hij ontwaakt’.

De filosofie van het boeddhisme wordt  beschouwd als de filosofie van ‘het proces van ontwaken’. Ontwaken is een proces van loslaten en focussen of anders gezegd om ZEN te worden.

Ontwaken is een jezelf bevrijden uit verslavende  en zelfbeperkend gedrag, gevormd door je  gedachten van angst, oordelen, plicht, onrust.

Velen snappen niet echt wat dit inhoud, het houdt heel wat meer in dan chillen en het rustig aandoen. Het is een bewust worden van de goddelijk vonk en almacht in jezelf, daarop te focussen en van daaruit te werken/dienstbaar te zijn. 

Zen is een geesteshouding, een houding waarbij je je geest zo leeg mogelijk maakt zodat je deze kan vullen met god. Zolang je bezig met met aardse, materiele zaken is je geest gevuld met onrust en onwel zijn.  Iemand ie zen is heeft een lege geest maar wel een ijzeren focus op dienstbaarheid en de wil van god realiseren. Alle ego gerelateerde dingen worden niet toegelaten want er is enkel die focus op vreugde, dienstbaar zijn en dankbaar zijn voor de onmetelijke rijkdom en mogelijkheden die god ter beschikking stelt. 

Hieronder een boeddhistisch verhaal

Het geschenk

Boeddha was  zijn leringen aan het delen met een groep discipelen toen een man hem benaderde en hem beledigde, met de intentie om hem aan te vallen. In het bijzijn van alle aanwezigen reageerde Boeddha met de grootst mogelijke rust. Hij bleef volledig kalm en stil.

Toen de man weg was, stelde een van de discipelen, die woedend was om het gedrag, Boeddha de vraag waarom hij zich op deze manier had laten misbruiken door een vreemdeling. Boeddha antwoordde heel rustig: “Als ik jou een paard cadeau geef, maar jij het niet accepteert, wiens paard is het dan?” Na een moment van twijfel antwoordde de discipel: “Als ik het niet aanvaard, dan blijft het van u.”

Boeddha knikte en legde uit dat er mensen zullen zijn die er nog niet klaar voor zijn om verantwoordelijkheid voor  zelf te nemen en ervoor zullen kiezen om  anderen te beledigen. Maar onthoudt dat  wij nog altijd de keuze hebben of we deze beledigingen accepteren of niet, net zoals met elk ander cadeau. “Als jij het aanneemt, dan accepteer je het. En zo niet, dan blijft degene die jou beledigt simpelweg achter met een belediging in zijn handen.”

Waar neem jij verantwoordelijkheid voor?

Jij bepaalt waarvoor jij verantwoordelijkheid neemt. Verantwoordelijkheid nemen is bepalen waarop jij een antwoord wil zijn, waaraan jij wil beantwoorden. Maak jij je innerlijke weten en goddelijke kern tot centrum of laat jij je leiden door de impulsen van buitenaf?

Dat waar jij verantwoordelijkheid voor wil nemen is dat wat jij als waarheid accepteert en daarmee als basis van je bestaan instelt.

Alles wat van buitenaf komt is kennis = een mogelijkheid. Alles wat van binnenuit komt is wijsheid = innerlijk weten, de macht waarmee je schepping gestalte geeft.

  • wil jij een antwoord zijn op de uiterlijke wereld = dat waar anderen mee bezig zijn?
  • wil jij beantwoorden aan het beeld van god of aan het beeld (belediging;oordeel) van de ander?

Ik kan je op weg helpen om te beantwoorden aan jezelf met healing (verlichting van energetische, emotionele en fysieke disbalans letterlijk ruimte maken voor jezelf) en met coaching (is zowel healing, als inzichten, antwoorden en bijsturing.) Tarieven

Hier vind je meer symbolische verhalen

Isabelle Lambrecht

healer, psychotherapeut, bewustzijnscoach, bemiddelaar

www.zichtbaar.be