Boeddhisme komt van het woord ‘bodhati’ en betekend ‘hij ontwaakt’.

De filosofie van het boeddhisme wordt  beschouwd als de filosofie van ‘het proces van ontwaken’. Ontwaken is een proces van loslaten en focussen of anders gezegd om ZEN te worden.

Ontwaken is een jezelf bevrijden uit verslavende  en zelfbeperkend gedrag, gevormd door je  gedachten van angst, oordelen, plicht, onrust.

Velen snappen niet echt wat dit inhoud, het houdt heel wat meer in dan chillen en het rustig aandoen. Het is een bewust worden van de goddelijk vonk en almacht in jezelf, daarop te focussen en van daaruit te werken/dienstbaar te zijn. 

Zen is een geesteshouding, een houding waarbij je je geest zo leeg mogelijk maakt zodat je deze kan vullen met god. Zolang je bezig met met aardse, materiele zaken is je geest gevuld met onrust en onwel zijn.  Iemand ie zen is heeft een lege geest maar wel een ijzeren focus op dienstbaarheid en de wil van god realiseren. Alle ego gerelateerde dingen worden niet toegelaten want er is enkel die focus op vreugde, dienstbaar zijn en dankbaar zijn voor de onmetelijke rijkdom en mogelijkheden die god ter beschikking stelt. 

Hieronder een boeddhistisch verhaal

Het kopje thee

De professor arriveerde bij het huis van de zenmeester en al jubelend over alle titels en diploma’s die hij gedurende zijn lange jaren van studie verworven had, stelde hij zichzelf voor. Vervolgens vertelde hij de zenmeester wat de reden was van zijn bezoek, namelijk het leren van alle geheimen van de zen-wijsheid. 

In plaats van hem van alles uit te leggen, nodigde de meester hem uit voor een kopje thee. Toen het kopje bijna vol was bleef de wijze man maar  thee doorschenken, zodat de thee over het kopje lief.

De professor bleef maar verder ratelen terwijl ie naar het overlopende kopje keek. Op een bepaald moment kon hij het niet laten om iets te zeggen. Hij  zei :“Meester, het kopje loopt over “. Toen hield de meester op en zette de theepot neer  met de woorden: “Jij bent als het kopje: je arriveerde hier boordevol met kennis, meningen en oordelen. Pas als jij ruimte maakt en je kopje leeg maakt zal jij iets kunnen leren. ”

Hoe zit het met jouw kop? 

  • is die tot de “nok” gevuld met allerhande oordelen, zorgen, angsten, gedachten?
  • is er ruimte om in te voelen en te luisteren naar je innerlijke weten? Dat kan pas als je hoofd leeg is.
  • minder is meer: hoe minder gedachten hoe meer goddelijke inspiratie
  • ben je gezond (welzijn) of is er ziekte en disbalans (onwel zijn): dit heeft te maken met de mate van levensvreugde

Zolang je leeft vanuit egoïsme gedraag je je kinderachtig en leef je vanuit weerstand, angst, pijn en wil je jezelf beschermen. De egoist is de mens die in zijn/haar kindertijd een emotionele kwetsing opliep (dus elke mens die geboren wordt), deze niet begreep en kon hanteren. Als antwoord ontwierp je een overlevingsstrategie van waaruit je leeft. Hierdoor blijf je hangen in en handelen vanuit deze onmacht en zelfafwijzing. 

Kijk wat jij in je leven kan doen om meer rust in je hoofd te scheppen, hierdoor zal je meer in het NU kunnen leven. Dan pas kan jij je bewust worden van jezelf en als je jezelf ontdekt hebt zal je binnenin jezelf je godsvonk ontdekken. En als je god weer ontdekt hebt zal je boven alles uitstijgen en weer één zijn met de goddelijk ALmacht en ken je enkel vrijheid, onbegrensdheid en eeuwigheid.

Ik kan je op weg helpen om tot rust te komen met healing (verlichting van energetische, emotionele en fysieke disbalans letterlijk ruimte maken voor jezelf) en met coaching (is zowel healing, als inzichten, antwoorden en bijsturing.) Tarieven

Hier vind je meer symbolische verhalen

Isabelle Lambrecht

healer, psychotherapeut, bewustzijnscoach, bemiddelaar

www.zichtbaar.be